• Binkošti so delovanje Svetega Duha.

  Binkošti -  Duhovnik Simon Potnik, 19. 5. 2024

  Kaj bi odgovoril na vprašanje; Kakšna bo tvoja Cerkev čez 20 let? Ali pa še bolj izzivalno; Kakšno Cerkev sanjam?

  Vedno bolj se mi namreč dozdeva, da so ravno Binkošti uresničevanje Jezusovih sanj. Besede Vstalega so: pojdite po vsem svetu in naredite vse narode za moje učence.

  Binkošti so lahko toplo ognjišče Svetega Duha, ki se razliva na nas, da nam je lepo, si pojemo v jezikih in se krepimo. Binkošti niso analize in načrtovanja, kaj bo z našo Cerkvijo čez 20 let. Binkošti so delovanje Svetega Duha. Skozi Binkošti se razlije Sveti Duh na Cerkev. Binkošti povedo od kod smo, kako smo bili rojeni. Tudi na današnjo Cerkev se zliva preobilje Svetega Duha. Tudi mi smo Njegova uresničitev, njegov načrt.

  Končno ni več od nas odvisno, zato sebe in vso Cerkev izročimo Njemu.

  Kakšna bo Cerkev čez 20 let? Ne skrbi me več, me pa zanima.

  S1E156 - 8m - May 18, 2024
 • S srcem sprejmi, da veruješ v Jezusa in si upaj to priznati.

  Sedma velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 12. 5. 2024

  V današnji Božji besedi so učenci priča intimnega odnosa med Jezusom in Očetom. Med seboj sta povezana, sta eno. Jezus nas danes v svoji molitvi vzame s seboj v višave odnosa z očetom. Kaj želiš, da Jezus moli in prosi zate pri očetu? Jezus ljubeče in vztrajno pred očeta prenaša svoje učence - skupnost, ki je začela rasti in bo kmalu postala Cerkev. Pokaže, kako smo dragoceni in da si želi, da bi bili očetu blizu, kot sta si blizu onadva. Učence pošilja v svet in dodaja čudovito prošnjo zate sestra, brat. Jezus prosi očeta za svoje učence in tudi za vse tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vanj. Veruješ v Jezusa? Si upaš to priznati, zapisati, na glas povedati?

  S srcem sprejmi, da veruješ v Jezusa in si upaj to priznati.

  S1E155 - 6m - May 11, 2024
 • Ostanite v moji ljubezni.

  Šesta velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 5. 5. 2024

  Z učenci nadaljujemo poglabljanje v bistvo krščanske vere. Jezus z učenci morda deluje samosvoj, neukročen, v resnici pa je Očetov in krotak. Neustrašno izganja satana in v vsej svobodi odklanja vsakršno navezanost, ki pelje v zvezanost. Govori tako vzvišene in mehke besede ljubezni.

  V današnjem evangeliju, se kar desetkrat sklicuje na ljubezen in jo tudi zapoveduje. Ljudje smo ljubljeni božji dediči. Bog se za vsako ceno bori za življenje. Objema vesele in ranjene, nerojene in odrinjene, srečne in krivične. Ni srca, ki ne bi bilo ljubljeno. Boga lahko tikamo in mu zaupamo tudi čisto vsakdanje skrbi, kot prijatelju. Vprašajmo se nad kom se vzradosti naše srce, koga ljubimo? Izmed vseh zapovedi je Jezus izbral ljubezen. Imejmo se radi in pokažimo ljubezen, ki je rodovitna.

  S1E154 - 7m - May 4, 2024
 • Vera je šibka, spomin raztresen, srce slabotno, toda vedno bom ponavljal: Brez tebe Jezus ne zmorem nič.

  Peta velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 28. 4. 2024

  Od dobrega pastirja iz pretekle nedelje, danes prehajamo do prave vinske trte. Dobri pastir - prava vinska trta. Jezus tudi sebe imenuje dobri pastir. 

  Današnja Jezusova podoba vinograda nas pelje še globlje v povezanost z Jezusom. Izrael je v Jezusovem času dežela vinograda. Grozdje imajo za zobat in za pijačo. Trto je potrebno negovati, čuvati obrezovati. Trta omogoča življenje in na njej mladike. Mladike brez trte ovenijo, se posušijo in odmrejo. Kako močno delujejo besede. Brez mene ne morete ničesar storiti.

  Iz današnjega evangelija veje gotovost, da me Jezus ne bo prepustil mojim šibkostim in križem. Ni me pozabil.

  Vera je šibka, spomin raztresen, srce slabotno, toda vedno bom ponavljal: Brez tebe Jezus ne zmorem nič. Ti zmoreš vse.

  S1E153 - 7m - Apr 27, 2024
 • Čeprav se zdi včasih težko, nismo sami, z nami je Dobri pastir.

  Četrta velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 21. 4. 2024

  Nedelja Dobrega pastirja, svetovni dan molitve za duhovne poklice in zaključek tedna molitve za duhovne poklice. Današnja božja beseda daje izziv današnjemu kristjanu, današnji Cerkvi. Izpostavljena je edinost, edinost prve skupnosti. Tistih, ki so šli za Jezusom. V prvi skupnosti je vladal čut za življenje po evangeliju. Bili so enega srca in enega duha. Vse je bilo skupno, vse so si delili. Izziv živeti v edinosti, živeti v skupnosti je za vse nas. Čeprav se zdi včasih težko, nismo sami, z nami je Dobri pastir. Smo njegove ovce, smo čreda. V družbi, z vsakodnevnimi odločitvami, se večkrat odzovemo kot ovce, kot čreda. Vendar odločiti se za Jezusa, biti del črede, daje nov vidik. Prinaša življenje. Dobri pastir nas pozna, za nas da življenje, se daruje za nas. Je tam, kjer so ovce. Je moja tolažba, moje upanje, moja moč. Za čredo ne samo skrbi, ampak je prišel, da bi imeli življenje in da bi ga imeli v izobilju. Bodimo hvaležni za naše dušne pastirje in povezani v molitvi zanje.

  S1E152 - 8m - Apr 20, 2024
 • Ljubezen obudi srce in žalostna pot v neznano postane veselo vračanje domov.

  Tretja velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 14. 4. 2024

  Mir vam bodi. Tedaj jim je odprl um, da so doumeli pisma. Vsak od nas si želi, da bi veliki dogodek pri katerem sodelujemo, videlo čimveč ljudi. Mediji radi spremljajo dogodke okrog katerih nastaja veliko pompa. Vstajenje pa se zgodi zelo diskretno in spoštljivo do človeka. Zgodi se takrat, ko spijo vse priče.

  Jezusovo vstajenje potrebuje vero. Velikokrat smo v coni, ko ne razumemo, kot prva cerkev, ki je še prestrašena in brez vere vstalega Jezusa. A na poti v Emavs se vse spremeni, ko se pridruži Gospod sam. Ljubezen obudi srce in žalostna pot v neznano postane veselo vračanje domov. Vstali utrjuje vero učencev, da so njegove priče. Jezus se ne ukvarja z bliščem slave, niti z bodicami maščevanja. Jezus pride pri zaprtih vratih, pa vendar ga lahko tipajo. Učence pripravlja na to, da osvojijo svet.

  Danes smo mogočna religija, ki ima nešteto cerkva, hkrati pa nihamo med strahom in navdušenjem ter med dvomom in ljubeznijo. Bodimo pogumni kristjani, ki smo srečali Vstalega, ki je prinesel mir. Svet pa naj se kar boji evangelija ljubezni.

  S1E151 - 8m - Apr 13, 2024
 • Prebudimo vero, postanimo Tomaž, ki kleči pred Bogom in je pokončen v življenju.

  Bela nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 7. 4. 2024

  Kaj pa ti verjameš? Oziroma: ali veruješ? Tomažev dvom “če ne vidim, ..., nikakor ne bom veroval", se je zajedel v nezaupanje v življenje, v samega sebe. Človeštvu se zdi, da zato, ker ne verjame, ali vsaj zato, ker dvomi, lahko da pod vprašaj vse.

  Prebudimo vero, postanimo Tomaž, ki kleči pred Bogom in je pokončen v življenju. Tomaž je namreč izbral najboljšo pot, Jezusa samega. Iz dvomljivca postane častilec.

  Jezus prihaja pri zaprtih vratih. Mir nam daje, gotovost srca in vero, ki premaga svet.

  Jezus zaupam vate. Jezus verujem vate.

  S1E150 - 5m - Apr 6, 2024
 • Srce, ki je na poti, išče živega Boga.

  Velika noč - Duhovnik Simon Potnik, 31. 3. 2024

  Aleluja! Rad bi bil zraven, ob raznih dogodkih Jezusovega življenja, ko je učil in ozdravljal, delal čudeže, ko se je razodevala Božja moč. Ali bi bil rad zraven tudi ob Jezusovem trpljenju?

  Ob dogodkih velikega četrtka me že stiska. Bliža se smrt. Nato nastopi prazen grob, ki spoštuje mojo svobodo – lahko verujem ali pa tavam v dvomu. Iz teme vodi pot v svobodo. Kot ob rojevanju stvarstva me prevzamejo besede: Bodi svetloba. Sem priča klicu v življenje. Prebuja se ljubezen, upanje. Praznemu grobu sledi tek, ki prebuja veselje in življenje. Srce, ki je na poti, išče živega Boga.

  Če Kristus ni vstal, je naša vera prazna. Življenje je zmagalo nad smrtjo. In ta zgodba se dogaja zdaj. Grob je prazen, tek obrodi sadove. Moje življenje postane hvalnica. V Kristusu življenje več ne umre. Aleluja!

  S1E149 - 8m - Mar 30, 2024
 • Lenoba je brezdelje

  Sedmi glavni greh ni to, kar o njem govorimo. V resnici je veliko hujši kot lenoba, ta skoraj vsakdanja hiba, zaradi katere ostanemo v postelji, ko zazvoni budilka, ali preložimo na jutri, kar bi bilo treba dokončati včeraj. To je skrivnostna pregreha s čudnim imenom: akedija. Ta pregreha prihaja zakrinkana: smukne v kostum lenobe kakor v belouško preoblečen gad. Njen strup polagoma ohromi dušo v njenem poletu k Bogu. Ta duhovna odrevenelost je greh Kristusovih učencev v Getsemaniju. Dober večer, žalost. Dober dan, demon. 


  Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

  Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

  12m - Mar 26, 2024
 • Koliko bolj se zavedam svoje stiske in bede, toliko bolj sem deležen resničnega odrešenja.

  Cvetna nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 24. 3. 2024

  Jezus je pokoren do smrti na križu. Cvetna nedelja, polna radosti, pa vendar protislovje, ko obujamo spomin na Jezusovo trpljenje. Težko, da bi kdo dal življenje za pravičnega, kaj šele za grešnika. Gospod ni prišel klicati popolnih, ampak tiste, ki ga potrebujejo. Koliko bolj se zavedam svoje stiske in bede, toliko bolj sem deležen resničnega odrešenja. Vsa naša prizadevanja za dobro so le medel odsev, ker smo ljubljeni vnaprej in brezpogojno. Tudi, ko se opotekamo, Jezus ostaja pot in ostaja zvest Očetu. Očetov glas pa se sliši iz nebes tudi danes. Ne kličimo Gospodu dobrodošlice, če ne sprejemamo njegovega križa. Gospod ne išče naše lažne popolnosti. Pred njim sem lahko to kar sem. Jezus želi, da mu sledimo, molimo njegovo molitev, živimo njegovo življenje in ne le mahamo. Jezus ostaja trden v očetovi volji, vse do trenutka, ko izreče: ”Dopolnjeno je”.

  S1E148 - 6m - Mar 23, 2024
 • Dan jeze

  Jeza lahko prikliče vse barve: od nje smo zeleni, bledi, zaripli. Pod tem barvnim videzom pa strup prodre v srce in to ohromi od mržnje.

  Jeza je najprej strast – spontan vzgib občutljive narave, ki jo delimo z živalmi. Če psu vzamemo klobaso, bo zarenčal kakor vi, ko odkrijete neupravičen odtegljaj na dohodninski odločbi. Toda kot vsaka strast se jeza ne pojavi spontano, brez razloga. Da človek postane napadalen, se mora čutiti napadenega. Napadenega pa se čuti, kadar pravica ni spoštovana. Razdraženost nastane, ko se čuti užaljenega. Zato sta Aristotel in sv. Avguštin o jezi rekla, da je maščevalnost oziroma da išče povračilo.


  Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

  Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

  11m - Mar 19, 2024
 • Kdor hoče videti Boga, mora najprej videti človeka.

  5. postna (tiha) nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 17. 3. 2024

  Tako kot Nikodem bi se tudi mnogi od nas radi srečali z Jezusom. Radi bi videli Boga. Ga doživeli. Lahko ga najdemo ob vznožju križa. Nikodemu je bilo dano zreti v temni noči in v iskri vere v Odrešenikove oči. Danes so po večini križi zastrti. Oči iščejo pogled. Njegovo obličje.

  Bog je tukaj. Prva ikona je seme, ki umira in umre. Druga ikona je križ, ki nas s seboj ponese v višave.

  Kdor hoče videti Boga, mora najprej videti človeka. Bog ne izbira bližnjic. In želja po videti Boga, ni samo videti ga. Je želja po biti ob Njem. Poslušati ga. Slišati ga. Želimo si, da bi nas tudi on videl, prepoznal, vzljubil.

  In njegova odločitev za križ je že njegova odločitev zame pod križem.

  S1E147 - 7m - Mar 16, 2024
 • Zavist ali umreti od nevoščljivosti

  Vse od izvirnega greha dremlje v nas Kajn – prvi zavistnež. Pogosto se zbudi. Zavist je gotovo najbolj skrit greh. Ljudje se namreč pogosto hvalijo o svojih pregrehah, razen o zavisti. Ta greh ni razvadica. Sram nas je te žalosti, ki vstopa brez trkanja in nam gloda srce, ko gledamo srečo drugega. Je grda, malenkostna, ozkosrčna. Gre v korak z napuhom, grehom hudiča, zavistnega človeku, angelom, Bogu. Ta globoka nehvaležnost, zasidrana pogosto v ranah iz otroških let, poraja grdo in pohabljeno zalego: zlonamernost, obrekovanje, krivično kritiko, sovraštvo in uničevalnost …


  Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

  Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

  9m - Mar 12, 2024
 • Obstajam zaradi ljubezni. Sem krhek, majhen, ubog, a sem ljubljen in ljubim. Sem predan Njemu.

  4. postna nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 10. 3. 2024

  Nikodem se sreča z Jezusom. Ob njem se mu odpirajo obzorja, njegovo srce se ogreva. Po Jezusovo se mora ponovno roditi. Življenje je dar. Nihče se ne rodi sam iz sebe. Nikodema prevzamejo besede: Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. V teh besedah se izraža norost Božje ljubezni. Obstajam zaradi ljubezni. Sem krhek, majhen, ubog, a sem ljubljen in ljubim. Sem predan Njemu. Stopimo na Jezusovo pot. Sprejmimo Njegovo ljubezen. Naj nam bodo v spodbudo besede preroka Jeremija: Iskali me boste in me boste našli. Ko me boste iskali z vsem srcem, se vam bom dal najti.


  S1E146 - 7m - Mar 9, 2024
 • Odurna skopost

  »Kdor ljubi denar, se denarja ne nasiti,« pravi Sveto pismo.

  »Bog nas ne bo sodil po tem, kar smo dali, ampak po tem, kar smo obdržali.« Sv. Ambrož.

  Neki mladenič želi vstopiti v samostan. Magister novincev ga sprašuje, da bi zvedel, ali se je zares odločil zapustiti svet. »Če bi imel tri zlatnike, bi jih dal revežem?« »Z vsem srcem, oče.« »Pa če bi imel tri srebrnike?« »Z veseljem.« »Pa če bi imel tri bakrene novčiče?« »Ne, oče.« »Zakaj ne?« vpraša osupli menih. »Ker jih imam.«


  Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

  Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

  10m - Mar 5, 2024
 • Obljuba, ki se bo izpolnila in prišel bo obljubljeni Mesija

  3. postna nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 3. 3. 2024

  Ne prodajajte vere. Gospod učencem pripoveduje o templju svojega telesa. Smo v templju, ki ga zidajo in podirajo človeške roke. Jezus govori o obljubi, ki se bo izpolnila in prišel bo obljubljeni Mesija. Jezus nam želi dopovedati, da post ni skrb za zdravo telo, molitev ni za umiritev misli in dobra dela ne za civilni aktivizem. Post ima smisel le v ljubezni, če prihaja iz srca. Takšen post bo pripeljal do obljube: ”In postali boste kot namakan vrt”. Jezus ne govori o lepem templju, ki je narejen iz mogočnih in okrašenih kamnov. Naše čudovite cerkve in kapele nam nič ne koristijo, če v njih ni več koga, ki bi slavil Gospoda.

  S1E145 - 7m - Mar 2, 2024
 • Nečistost, corpus delicti

  »Gospod, naredi me čistega. A ne takoj.« Avtor tega iskrivega citata je sv. Avguštin.

   Ali tale biblična šala: Mojzes pride s Sinaja in skliče ljudstvo. »Poslušajte,« pravi, »imam dobro in slabo novico!« »Najprej nam povej dobro!« v en glas zavpije ljudstvo. Mojzes odgovori: »Dobra je ta, da mi je uspelo znižati število zapovedi s petnajst na deset ... Slaba je ta, da kar zadeva prešuštvo, nisem mogel storiti nič.«

  Naša današnja tema je nečistost – prebrisan glavni greh, ki človeka najprej sprosti, nato pa ga trdno zveže! Glavni greh, ki nas drži v nekakšni ponižnosti, kajti tukaj smo vsi šibki.


  Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

  Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

  11m - Feb 27, 2024
 • Bil je z Bogom, tako močno, da je njegovo obličje, ko se je vračal, žarelo.

  2. postna nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 25. 2. 2024

  Če smo prejšnjo nedeljo okušali trpkost in suhost puščave, kjer je Jezus bil skušan, tehtan, izzivan in izvan, bomo danes preskočili vso javno delovanje v Galileji in se z Jezusom sredi njegovega delovanja povzpeli na goro.

  Jezus se ob sleherni skušnjavi obrne na Očeta in Oče se obrača nanj. S to močjo gre v puščavo in na goro. Na goro, kjer je razgled drugačen, kjer postane oko jasno, srce drugačno. Kako je moral žareti Jezus, če so že njegova oblačila belo svetila. Tudi Mojzes je bil na tej gori. Bil je z Bogom, tako močno, da je njegovo obličje, ko se je vračal, žarelo. Vse je nastalo v veliki svetlobi. Tudi ta ranjeni svet.

  Marija ni bila v puščavi z Jezusom in ni bila na gori spremenjenja, pa vendar je njegova učenka v polnosti, oznanjevalka Očetovih navodil: Karkoli vam reče, storite.

  Današnja beseda je močno vabilo, da bi globoke trenutke molitve, srečanja z Gospodom, z navdušenjem ponesli v naš vsakdanjik. Da bi si izborili čas in prostor srečanja z Gospodom in hkrati ne zanemarili svojih odgovornosti.

  S1E144 - 9m - Feb 24, 2024
 • Požrešnost, kraljica brbončic

  Požrešnost, da je grda napaka? Dajte no, to je kolač s smetano! Iz te napake že ne bomo delali slona. Drznite si med kako družabno večerjo reči, da je požrešnost greh oziroma še huje, da je glavni greh, ki redi na svojih nedrih polno hudičkov – to jih boste slišali! Vzbudili boste posmeh: »Če je pri tem kaj slabega, se bolj tiče medicine kot morale.« Ali je požrešnost zares nekaj groznega? Ali na seznamu škodljivih nagnjenj ni veliko hujših stvari?

  Medtem ko je vzrok človekovega padca napuh, pa požrešnost ponuja človeku jed: »Žena je videla, da je drevo dobro za jed« (1 Mz 3,6). Človek se vda Skušnjavcu in se odvrne od svojega Stvarnika. V sebi ohrani Božjo podobo in željo po neskončnosti, ki jo more potešiti edinole Bog. Človek zaman išče zadovoljitev v zemeljskih jedeh.


  Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

  Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

  8m - Feb 20, 2024
 • Kam me vodi postni čas? Ni le priprava na Veliko noč ...

  1. postna nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 18. 2. 2024

  Spreobrni se in veruj evangeliju. S pepelnično sredo smo vstopili v postni čas. Kam me vodi postni čas? Ni le priprava na Veliko noč. Če sem soudeležen, vem, da nastopi tudi veliki petek.

  Jezus je v današnjem evangeliju v puščavi. Puščava je pusta, robata, je domač teren divjih zveri. Puščava je perspektiva življenja brez Boga, je kraj, kjer je žgoče sonce in kjer nastopi žeja. Kraj, kjer se spozabiš in pozabiš, da si ljubljen, da si božji. Hkrati pa je puščava kraj srečanja z Bogom.

  Besede rešitve: Spreobrni se in veruj evangeliju so priložnost, povabilo v svobodo. Priložnost, da zaupaš in ljubiš. Puščava bo ozelenela in srce se bo vnelo za Boga. Tudi moje?

  S1E143 - 8m - Feb 17, 2024
Audio Player Image
pastir.si
Loading...