SHOW / EPISODE

Dan jeze

11m | Mar 19, 2024

Jeza lahko prikliče vse barve: od nje smo zeleni, bledi, zaripli. Pod tem barvnim videzom pa strup prodre v srce in to ohromi od mržnje.

Jeza je najprej strast – spontan vzgib občutljive narave, ki jo delimo z živalmi. Če psu vzamemo klobaso, bo zarenčal kakor vi, ko odkrijete neupravičen odtegljaj na dohodninski odločbi. Toda kot vsaka strast se jeza ne pojavi spontano, brez razloga. Da človek postane napadalen, se mora čutiti napadenega. Napadenega pa se čuti, kadar pravica ni spoštovana. Razdraženost nastane, ko se čuti užaljenega. Zato sta Aristotel in sv. Avguštin o jezi rekla, da je maščevalnost oziroma da išče povračilo.


Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

Audio Player Image
pastir.si
Loading...