EPISODES
 • BAROKKPODDEN - episode 8: Lamento (gjest: Marianne Beate Kielland, mezzosopran)

  Episode 8 - Lamento

  Jeg heter Astrid Kirschner, jeg er barokkfiolinist, og dette er en ny episode av min podkast BAROKKPODDEN!

  I dag snakker jeg med Norges mezzosopran-stjerne, Marianne Beate Kielland. Hun er i dag etablert som en av Europas fremste sangere, særlig innen barokkfeltet, og hun opptrer jevnlig på konsertscenene i Europa, Østen og Amerika under dirigenter som Phillippe Herreweghe, Fabio Biondi, Jordi Savall, Rinaldo Alessandrini, Christophe Rousset, Marc Minkowski, Masaaki Suzuki, Thomas Dausgaard, Jos van Immerseel, Robert King og Andrew Manze. Kielland ble i 2012 nominert til Grammy innen kategorien «Best Vocal Classical Album» for sin CD-utgivelse «Veslemøy Synsk» av Olav Anton Thommessen, og har med denne og opp mot 50 andre innspillinger, samt utstrakt konsertvirksomhet befestet seg som en bemerkelsesverdig interpret av repertoar fra barokken helt fram til vår tids musikk. Marianne Beate Kielland er også førsteamanuensis for sang ved Norges Musikkhøyskole.


  Midt i pandemien, våren 2020 har Marianne Beate og min barokkgruppe Oslo Circles spilt inn en CD sammen - LAMENTO (LAWO) med Mariaklager og annen vakker italiensk musikk fra 1600-tallet.

  I dagens podkast snakker jeg med Marianne Beate Kielland om dette Lamento-programmet, vi går gjennom de tre Lamenti på CDen, og vi snakker også om utdannelse til sanger på 1600-tallet og i dag, om ulike lamento-basser og mer.


  ***

  Jeg har igjen laget en fin spilleliste for episode nr. 8 for dere med hele Lamento-programmet vårt; den ligger allerede ute på Spotify. Søk den opp og kos deg med musikken! Hør platen gjerne i strekk og i riktig rekkefølge!

  Dette er linken til spillelisten til denne episoden om LAMENTO:

  https://open.spotify.com/playlist/1DCQAeT4sfLJErtrfS0uKp?si=b4d49de7f4a3473d

  Søk den opp og kos deg med musikken!

  (Denne linken virker kun innenfor Spotify! Hvis du lytter på Barokkpodden fra andre platformer enn Spotify, må du søke opp spillelisten separat!)

  *** 

  Musikkeksemplene brukt i 8.episode av Barokkpodden, om Lamento:

  Giovanni Felice Sances: Stabat Mater (Pianto della madonna), Oslo Circles og Marianne Beate Kielland, mezzosopran

  Tarquinio Merula: Canzonetta spirituale (Hor ch’è tempo di dormire), Oslo Circles og Marianne Beate Kielland, mezzosopran

  Benedetto Ferrari: Cantata spiriuale: Queste pungenti spine, Oslo Circles og Marianne Beate Kielland, mezzosopran

  Giovanni Felice Sances: Stabat Mater (Pianto della madonna), Oslo Circles og Marianne Beate Kielland, mezzosopran


  ***

  Takk til Fond for Lyd og Bilde som støtter prosjektet Barokkpodden!

  Photo cred: Lars Bryngelsson


  32m | Mar 1, 2023
 • BAROKKPODDEN - episode 7: Lutt, med gjestene Lars Tørresen (luttmaker) og Jadran Duncumb (luttenist)

  Episode 7 – Lutt

  Jeg heter Astrid Kirschner, og dette er en ny episode av min podkast BAROKKPODDEN! I dagens episode skal jeg fortsette å prate om nerdete temaer fra barokken, og jeg har med meg to spennende gjester: Lars Tørresen, luttmaker i Bergen og luttenist Jadran Duncumb.

  Vi har en svært interessant og hyggelig prat om luttens historie, om renessanse- og barokklutter, om John Dowland og Silvius Leopold Weiss, om lutt-tabulatur fra Italia, Tyskland, Spania og Frankrike og mye mer.

  Luttmaker Lars Tørressen er utdannet arkitekt fra NTNU og lærte luttbygging på Birkagården Folkhøgskola i Sverige og av Tom H. Pettersen i Oslo. Lars har samlet seg kunnskap om klang, repertoar og spilleteknikk fra kurs i luttspill med J.Lindberg, H. Smith og R. Lislevand. Instrumentene lages for å imøtekomme profesjonelle musikeres krav og behov. Studier av originalinstrumenter i Europa og oppmåling ved Ringve Museum er en viktig kunnskapskilde. Instrumentene lages av gammelt treverk lagret opp mot 40 år. Siden 2017 er instrumentbygging hovedvirksomhet.

  Norsk-engelsk-kroatiske Jadran Duncumb er en av Europas ledende luttenister i dag. Han kombinerer en aktiv karriere som solist og kammermusiker på tidlige instrumenter, som har ført ham til konsertsaler som Wigmore Hall i London og Wiener Konzerthaus, med undervisning som førsteamanuensis i lutt ved Civica Scuola di Musica Claudio Abbado i Milano. Han er fast medlem av Barokkanerne – Norwegian Baroque Ensemble (som han også leder iblant), Repicco med Kinga Ujszaszi, Musica Alchemica med Lina Tur Bonet, Ensemble Diderot, og i duoer med Giulia Semenzato, Emil Duncumb og André Lislevand. Jadran har utgitt en rekke solo CDer på det franske plateselskapet Audax Records. Den siste, første volum av Bachs luttverker, ble tildelt den prestisjerike franske prisen Diapason D’Or. Fremtidige slipp inkluderer andre volum av Bach, et duoprogram med sopranen Giulia Semenzato på romantisk gitar for Alpha Classics, og det nyeste samarbeidet for Arcana med André Lislevand og Emil Duncumb, med musikk av Johann Sebastian Bach (1685–1750), Carl Philipp Emanuel Bach (1747–1788) og Carl Friedrich Abel (1723–1787).

   

  Denne gangen er det mine to gjester som har laget en fin og fyldig spilleliste for dere til dagens episode nr.7 - LUTT, den ligger allerede ute på Spotify og venter på dere, der kan dere lytte Lars’ og Jadrans favorittmusikk for lutt.

  Søk den opp og kos deg med musikken!

  Dette er linken til spillelisten til denne episoden om LUTT:

  https://open.spotify.com/playlist/5dtoObGxsxIoi114JsusUg?si=209c40a8c60c461e&pt=95beca30ca63b3eb2027912b9a57b614

  (Denne linken virker kun innenfor Spotify! Hvis du lytter på Barokkpodden fra andre platformer enn Spotify, må du søke opp spillelisten separat!)

  *** 

  Musikkeksemplene brukt i 7.episode av Barokkpodden, om LUTT:

  Silvius Leopold Weiss: Passacaglia i D-dur, SW 18/6 (Jadran Duncumb, lutt)

  John Dowland: Can she excuse, P. 42, The Right Honourable Robert, Earl of Essex His Galliard (Bor Zuljan)

  Johann Sebastian Bach: Works for lute: Fra Partita c-moll BWV 997: Double (Jadran Duncumb) 

  ***

  Takk til Fond for Lyd og Bilde som støtter prosjektet Barokkpodden!

  Photo cred: Lars Bryngelsson

  43m | Feb 2, 2023
 • BAROKKPODDEN - episode 6: Basso continuo (med gjestene Christian Kjos, Jadran Duncumb og Gunnar Hauge)

  Episode 6 – Basso continuo

  Basso continuo (på norsk: generalbass) er en akkompagnementsteknikk i barokkmusikk, brukt på 1600- og 1700-tallet, og den er skrevet opp i en slags stenografi-skrift for musikere!

  Jeg heter Astrid Kirschner, og i dagens episode av min podkast BAROKKPODDEN har jeg med meg hele tre gjester, og alle tre er spesialister i basso-continuo-spill:

  Cembalisten Christian Kjos ph.d., luttenisten Jadran Duncumb og cellisten/gambisten Gunnar Hauge. Vi snakker sammen om et av de viktigste temaene innen barokkmusikk, nemlig generalbass-spill.

  Hva er så egentlig en generalbass, hvordan er den notert, hvem spiller den, når oppsto den, og hvorfor? Hvilke kilder har vi for å lære hvordan musikerne på 1600- og 1700-tallet spilte generalbass?

  Vi hører også at oppstarten av basso continuo skjer omtrent samtidig med oppstarten av opera-sjangren og er en av de store musikalske ‘oppfinnelsene’ som definerer hele barokk-epoken.

  Mine gjester forteller meg også hvor forskjellig tilnærmingen til generalbassen for de ulike instrumentalistene kan være, slik at den samme basslinjen kan interpreteres veldig ulikt! Ulike instrumenter har ulike midler og muligheter på sine respektive instrumenter, og alle kan interpretere et bestemt musikalsk uttrykk, for eks sinne, eller kjærlighet på hver sin ulike måte.

  Men også komponistene, for eks. Monteverdi, Händel og Bach – alle hadde sin egen spesielle måte å skrive generalbass.

  Igjen har jeg laget for dere en egen spilleliste til dagens episode nr.6 – Basso continuo, den ligger allerede ute på Spotify og venter på dere, den er smekkfull av spesielt kule, betegnende, sære, beskrivende basso-continuo-steder fra den barokke musikklitteraturen. Spillelisten er denne gangen laget i samarbeid med mine gjester.

  Søk den opp og kos deg med musikken!

  Dette er linken til spillelisten for BASSO CONTINUO:

  https://open.spotify.com/playlist/3zI7kLIqIpgIQfsdGTRq03?si=eadc86bd3ce742da&pt=279d9e5a6645597d994ece2f9245a3a0

  (Denne linken virker kun innenfor Spotify! Hvis du lytter på Barokkpodden fra andre platformer enn Spotify, må du søke opp spillelisten separat!)

  *** 

  Musikkeksemplene brukt i 6.episode av Barokkpodden,

  Basso continuo:

  Johann Mattheson: Fra Der Brauchbare Virtuose, Sonata Nr. 2, 1.sats: A tempo (Pablo Valetti, Petr Skalka, Dirk Börner)

  Dietrich Buxtehude: Sonate i F-dur for 2 fioliner, viola da gamba og basso continuo (Stylus Phantasticus)


  ***

  Takk til Fond for Lyd og Bilde som støtter prosjektet Barokkpodden!

  Photo cred: Lars Bryngelsson

  40m | Jan 24, 2023
 • BAROKKPODDEN- episode 5: Menuett

  Episode 5 – Menuett

  I dagens episode av Barokkpodden! snakker jeg om barokkdansen MENUETT, og jeg har med meg en gjest som er spesialist i dette, Elizabeth Svarstad, ph.d. Hun er universitetslektor i barokkdans ved Norges Musikkhøyskole og Norges fremste ekspert i tidlig dansehistorie.

  Jeg prater med henne om én av de viktigste dansene i barokktiden – nemlig menuetten. Her lærer vi hvordan en menuett ble danset ved Ludvig XIV. hoff i Paris, hvordan dansetrinnene er nedskrevet, vi hører om dansemestere, dansetimer, hoffball og selskapslivet på 1700. Og vi er tilbake i tiden da ekte mannfolk skulle kunne fekte, ri – og danse menuett.

  En menuett er et perfekt lite univers, og som komposisjon følger den strenge regler: den er symmetrisk, har et visst antall takter, nesten som et sudoku, samtidig et vakkert og sofistikert lite stykke musikk, og blir danset etter alle kunstens regler. Å danse menuett var også en viktig del av pensumet til kadettene i krigsskolen: her lærte man smidighet, balanse og eleganse, og man lærte å opptre med autoritet.

  Elizabeth Svarstad har også forsket på menuetten i Norge. I den forbindelse har hun saumfart norske biblioteker, og på Gunnerusbiblioteket i Trondheim fant hun et unikt dokument som viste seg å være deler av en dansenotasjon av selveste Raoul-Auger Feuillet - en av de store dansemestrene ved Ludvig 14. hoff i Paris! Hun forteller om sin spennende oppdagelsesreise da hun undersøkte hvordan dokumentet har kommet til Norge.


  Jeg har igjen laget for dere en egen spilleliste til dagens episode – Menuett, den ligger allerede på Spotify og er smekkfull av vakre menuetter: franske, tyske, italienske, engelske, wienerklassiske og andre.

  Søk den opp og kos deg med musikken!

  Dette er linken til spillelisten for MENUETT:

  https://open.spotify.com/playlist/1TF06n9MqTY7fumXIRMq3H?si=4d10c467fc5146cc&pt=8835f2b650cccacdb295a234a2d795da

  (Denne linken virker kun innenfor Spotify! Hvis du lytter på Barokkpodden fra andre platformer enn Spotify, må du søke opp spillelisten separat!)

  *** 

  Musikkeksemplene brukt i 5.episode av Barokkpodden, Menuett:

  Francois Couperin: Les Nations: La Francoise: Menuet (Florilegium)

  Marin Marais: Suite in D: VI. Bransle de village (Palladian Ensemble)

  Marin Marais: Suite in D: Suite in D : VIII. Menuet (Palladian Ensemble)

  Henry Purcell: fra Abdelazer-suite Z 570: Menuet (Oslo Circles)

  Jean-Philippe Rameau: Fra Concerts en sextuor: Nouvelles suites de pièces de clavecin, Sixième concert: II. 1er menuet (Les Dominos, Florence Malgoire)

  Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr. 39, Ess-dur KV 543: III. Menuett (Jos van Immerseel, Anima Eterna)

  Joseph Haydn: Symfoni nr. 63 i C-dur, Hob.I.: 63: 3.sats Menuett (Il Giardino Armonico, Giovanni Antonini)

  Joseph Haydn: Strykekvartett i G-dur, op. 77/1, III. Menuett (Engegård-kvartetten)


  ***

  Takk til Fond for Lyd og Bilde som støtter prosjektet Barokkpodden!

  Photo cred: Lars Bryngelsson

  *** 

  Disclaimer: In my podcast Barokkpodden! I talk about different aspects of baroque music, composers, instruments, historical context and much more, and it is my sincere wish to give my interested listeners and my concert audience a better and deeper understanding of baroque music. Several record companies have given me their permisson to use their recordings of baroque music for this project. Thank you very much! Some of the record companies have limited their permission to max 30 seconds of each music clips, others have allowed me to use music clips in full length. I’m a musician myself, and I certainly do not want to hurt any other musician’s rights or copy right. I hope I can increase the love to and knowledge about baroque music with this project, but if you are a musician, and prefer not to be a part of this podcast, please let me know, then I will make the changes accordingly.

  Best wishes,

  Astrid Kirschner, asursula@online.no

  38m | Jan 6, 2023
 • BAROKKPODDEN- episode 4: Halleluja! Händels Messias I

  Episode 4 – Halleluja! Händels Messias I

  Jeg heter Astrid Kirschner, og dette er min podkast Barokkpodden!


  I dagens 4.episode snakker jeg om korsatsene i Georg Friedrich Händels berømte mesterverk Messias. Etter mange år som berømt og suksessrik operakomponist i London har Händel kommet til et lavpunkt i hans karriere, og han må innse at det kresne London-publikumet vil ha noe nytt nå. Løsningen blir å skrive oratorier fra nå av!

  Urfremføringen blir i Dublin, og ikke i London – jeg tar deg med til den store dagen 13.april 1742, og jeg snakker om og forklarer noen av korscenene i oratoriet Messias.

  Igjen har jeg laget en passende spilleliste til dagens episode på Spotify, denne gangen med musikk av Händels Messias, den ligger allerede klar for deg.

  Søk den opp og kos deg med musikken!

  Her er linken til spillelisten:

  https://open.spotify.com/playlist/3b3OfmjRdqyvPZwSzpJxoP?si=732fca5e80f948aa&pt=5a001d0e20b141705bfa3b72fa638485

  (Denne linken virker kun innenfor Spotify! Hvis du lytter på Barokkpodden fra andre platformer enn Spotify, må du søke opp spillelisten separat!)

  *** 

  Musikkeksemplene brukt i 4.episode av Barokkpodden, Halleluja!

  Georg Friedrich Händel: Messiah, HWV 56, Pt I, No. 4: And the Glory of God (Le Concert Spirituel, Herve Niquet)

  Georg Friedrich Händel: Messiah, HWV 56, Pt I, No. 17: Glory to God (Le Concert Spirituel, Herve Niquet)

  Georg Friedrich Händel: Messiah, HWV 56, Pt I, No.7: And He Shall Purify (Le Concert Spirituel, Herve Niquet)

  Georg Friedrich Händel: Messiah, HWV 56, Pt II, No.26, All we, like sheep (Le Concert Spirituel, Herve Niquet)

  Georg Friedrich Händel: Messiah, HWV 56, Pt II, No.44: Halleluja! (Le Concert Spirituel, Herve Niquet)

  Johann Sebastian Bach: Johannespassion BWV 245, Pt 2: Da führeten sie Jesum (Collegium Vocale Gent, Philipp Herreweghe, 2020)

  Georg Friedrich Händel: Messiah, HWV 56, Pt I, No. 12: For Unto Us a Child is Born (Le Concert Spirituel, Herve Niquet)

  Georg Friedrich Händel: Messiah, HWV 56, Pt I, No 21: His Yoke is Easy (Le Concert Spirituel, Herve Niquet)


  ***


  Takk til Fond for Lyd og Bilde som støtter prosjektet Barokkpodden!

  Photo cred: Lars Bryngelsson

  *** 

  Disclaimer: In my podcast Barokkpodden! I talk about different aspects of baroque music, composers, instruments, historical context and much more, and it is my sincere wish to give my interested listeners and my concert audience a better and deeper understanding of baroque music. Several record companies have given me their permisson to use their recordings of baroque music for this project. Thank you very much! Some of the record companies have limited their permission to max 30 seconds of each music clips, others have allowed me to use music clips in full length. I’m a musician myself, and I certainly do not want to hurt any other musician’s rights or copy right. I hope I can increase the love to and knowledge about baroque music with this project, but if you are a musician, and prefer not to be a part of this podcast, please let me know, then I will make the changes accordingly.

  Best wishes,

  Astrid Kirschner, asursula@online.no

  24m | Dec 16, 2022
 • BAROKKPODDEN - episode 3: Kontratenorer vs kastratsangere

  Episode 3: Kontratenorer vs kastratsangere

  Jeg heter Astrid Kirschner, og dette er min podkast Barokkpodden!

  I dagens episode snakker jeg for første gang med en gjest, nemlig med den australske kontratenor-stjernen DAVID HANSEN. Vi sitter ikke på samme sted, men vi snakker sammen på Zoom – jeg i Oslo og han i Zürich. Han hjelper meg å få klarhet i en del spørsmål, for eksempel: Hvordan klarer han egentlig å synge så høyt at det låter som en kvinne? Og hva er egentlig forskjellen mellom en kontratenor og kastratsanger?

  David Hansen har bodd i Oslo siden 2007 og har brukt byen som base for sin internasjonale karriere som operasanger i den smale bransjen som kontratenor. Han har gjestet Den Norske Opera & Ballett i Oslo mange ganger, og har ellers sunget på operahus verden over. Han har bemerket seg i roller som Bertarido i Rodelinda ved Teatro Arriaga i Bilbao; Trinculo i The Tempest ved Santa Fe Opera; Orfeo i L’Orfeo ved Staatsoper i Berlin; Cherubino i Mozarts Figaros bryllup ved Teatro Verdi di Sassari; Farnace i Mitridate, re di Ponto ved La Monnaie i Brussel; Athamas i Händels Semele, også ved La Monnaie; Nerone i Monteverdis Poppeas kroning ved Boston Early Music Festival, Teatro Calderón og Victorian Opera; tittelrollen i Julius Cæsar ved Sächsische Staatsoper, Semperoper Dresden, Theater an der Wien og Teatro de la Maestranza de Sevilla.

  David Hansen er også en svært aktiv konsertsanger og har sunget under dirigenter som Nikolaus Harnoncourt, Sir Simon Rattle, René Jacobs, Marc Minkowski og Fabio Biondi, og med orkestre som Berlinfilharmonien, Les Musiciens du Louvre Grenoble og Concertgebouw, Amsterdam.

  I 2013 ga han ut platen Arias for Farinelli & Co., med Academia Montis Regalis og Alessandro De Marchi, og i 2018 kom hans innspilling One Charming Night (med Oslo Circles, LAWO) på markedet, begge til strålende internasjonale anmeldelser.

  Til hver episode av selve podkasten BAROKKPODDEN finnes det også en passende spilleliste med barokkmusikk på Spotify. Der kan du lytte til CD-innspillinger jeg anbefaler, og spillelisten til 3.episode er smekkfull av halsbrekkende italienske koloraturarier og vakre engelske sanger med dagens gjest - kontratenoren David Hansen!

  Søk den opp og kos deg med musikken!

  Her er linken til spillelisten:

  https://open.spotify.com/playlist/4vZq4O9uDFIANYzd21JnGG?si=df1133a7635945b5&pt=a8ce533fa66b3fa7cc7712c18bb40cc7

  *** 

  Musikkeksemplene brukt i 3.episode Kontratenorer & kastratsangere:

  Henry Purcell: Come, ye Sons of Art, Away (Strike the viol), David Hansen, Oslo Circles (SIMAX)

  Henry Purcell: Come all to me, fra Timon of Athens Z 632, David Hansen, Oslo Circles (SIMAX)


  ***

  Takk til Fond for Lyd og Bilde som støtter prosjektet Barokkpodden!

  Photo cred: Lars Bryngelsson

  *** 

  Disclaimer: In my podcast Barokkpodden! I talk about different aspects of baroque music, composers, instruments, historical context and much more, and it is my sincere wish to give my interested listeners and my concert audience a better and deeper understanding of baroque music. Several record companies have given me their permisson to use their recordings of baroque music for this project. Thank you very much! Some of the record companies have limited their permission to max 30 seconds of each music clips, others have allowed me to use music clips in full length. I’m a musician myself, and I certainly do not want to hurt any other musician’s rights or copy right. I hope I can increase the love to and knowledge about baroque music with this project, but if you are a musician, and prefer not to be a part of this podcast, please let me know, then I will make the changes accordingly.

  Best wishes,

  Astrid Kirschner

  asursula@online.no

  31m | Dec 6, 2022
 • BAROKKPODDEN - episode 2: Barokke former: ciaccona & passacaglia

  Episode 2 – barokke former: ciaccona & passacaglia

  I dagens episode snakker jeg om de to slektningene ciaccona og passacaglia. 'Alle' elsker den kule og fengende 1600-talls ciaccona-grooven hvor det rokker i dansefoten, og likeså de vakre og klagende passacagliaene med sin smertefulle lengsel. Jeg undersøker hvor de kommer fra, hva de har til felles, og vi lytter til musikkeksempler av Monteverdi, Lully, Matteis, Purcell, Bach, Buxtehude, Merula og mange flere.

  Til hver episode av BAROKKPODDEN finnes det også en passende spilleliste med barokkmusikk på Spotify. Der kan du lytte til CD-innspillinger jeg anbefaler, og spillelisten til 2.episode er smekkfull av hele tre timer med ciacconaer og passacagliaer!

  Søk den opp og kos deg med musikken!

  Her er linken til spillelisten:

  https://open.spotify.com/playlist/3zfqVAY2yc6Ol0xkd7CPG0?si=7feda4ed273d4777&pt=acf43466a7e371e065c9cb514d21958a

  *** 

  Musikkeksemplene 2.episode ciaccona & passacaglia:

  Henry Purcell: Fra King Arthur or The British Worthy Z 628: Chaconne (SIMAX, One Charming Night, Oslo Circles, 2019)

  Nicola Matteis: Diverse Bizzarie sopra la Vecchia Sarabanda o Ciaccona (Alpha, Gli Incogniti, Amandine Beyer, 2009)

  Claudio Monteverdi: La Volta stellata (Alpha, Marco Beasly, Guido Morini, Accordone, 2003)

  Johann Pachelbel: Fra Musicalische Ergötzung, suite nr. 5 i c-moll: Chaconne (Alpha, Harmonie Universelle, 2006)

  Robert de Visée: Chaconne (Alpha, Vincent Dumestre, 1999)

  Tarquinio Merula: Aria di ciaccona, «Su la cetra amorosa» (2L, Dolcissimo Sospiro, Tone Wik)

  Jean Baptiste Lully: Fra Armide 1718: Chaconne (Alpha, Armide 1718, le Concert Spirituel, Herve Niquet, 2020)

  Henry Purcell: Fra The Fairy Queen Z 629: Chaconne of the Chinese Man and Woman (SIMAX, One Charming Night, Oslo Circles, 2019)

  Dietrich Buxtehude: «Quemadmodum desiderat cervus», Ciaccona (Alpha, Victor Torres, Stylus Phantasticus, Il mondo che gira, 2003)

  Johann Sebastian Bach: Fra Partita nr. 2, d-moll for fiolin solo BWV 1004: Ciaccona (Alpha, Amandine Beyer, 2005)

  Heinrich Ignaz Franz Biber: Fra Rosenkranzsonaten: Passacaglia for solo fiolin (Cafe Zimmermann, 2022)

  Henry Purcell: Fra Dido & Aeneas: «When I am laid in Earth» (SIMAX, One Charming Night, David Hansen, Oslo Circles, 2019)

  Johann Sebastian Bach: Passacaglia for orgel BWV 582 (LAWO, Kåre Nordstoga, 2021)

  Silvius Leopold Weiss: Passacaglia i D-dur, WeissSW 18/6 (Audax, Jadran Duncumb, 2018)


  *** 

  Takk til Fond for Lyd og Bilde som støtter prosjektet Barokkpodden!

  Photo cred: Lars Bryngelsson

  *** 

  Disclaimer [EN]: In my podcast Barokkpodden! I talk about different aspects of baroque music, composers, instruments, historical context and much more, and it is my sincere wish to give my interested listeners and my concert audience a better and deeper understanding of baroque music. Several record companies have given me their permisson to use their recordings of baroque music for this project. Thank you very much! Some of the record companies have limited their permission to max 30 seconds of each music clips, others have allowed me to use music clips in full length. I’m a musician myself, and I certainly do not want to hurt any other musician’s rights or copy right. I hope I can increase the love to and knowledge about baroque music with this project, but if you are a musician, and prefer not to be a part of this podcast, please let me know, then I will make the changes accordingly.

  Best wishes,

  Astrid Kirschner

  asursula@online.no

  33m | Nov 11, 2022
 • BAROKKPODDEN - episode 1: Hva er barokkmusikk?

  Hva er barokkmusikk?

  I første episoden av denne splitter nye podcasten starter jeg helt forfra: når startet barokkmusikken og hvorfor? Hva skjedde egentlig rundt året 1600 i overgangen mellom renessansen og barokken slik at en ny epoke startet? Hva kjennetegner barokkmusikk?

   Dette blir en generell innføring i barokkmusikk, og jeg ser også litt på hva som skjedde i politikken, arkitekturen, billedkunsten og vitenskapen på denne tiden. Men selvsagt er det mest snakk om musikk: instrumenter, Claudio Monteverdi og oppstarten av opera-genren, Giulio Caccini, generalbass og mye mer.

  Til hver episode av BAROKKPODDEN finnes det også en passende spilleliste med barokkmusikk på Spotify. Der kan du lytte til CD-innspillinger jeg anbefaler; og musikken passer til det jeg har snakket om i hver episode.

  Søk den opp og kos deg med musikken!

  Her er linken:

  https://open.spotify.com/playlist/2ugl47CnpL6pw7hi3NMBqY?si=c50f6e38e74a4e4d&pt=026d06aa6416aa57d3a31a40038874f9

  ***


  Musikkeksemplene i episode 1 – Hva er barokkmusikk?

  Johann Sebastian Bach: Brandenburg-konsert nr.2, BWV 1047, 1.sats Allegro (Café Zimmermann, 2005, Alpha)

  Claudio Monteverdi: L’Orfeo, SV 318, Toccata (Capella Mediterranea, Leonardo Garcia-Alarcón, 2021, Alpha)

  Johann Sebastian Bach: Brandenburg-konsert nr.3, BWV 1043, 3.sats Allegro assai (Café Zimmermann, 2005, Alpha)

  Henry Purcell: fra Dido og Aeneas: When I am laid in earth Z 626 (David Hansen, kontratenor, Oslo Circles, 2019, LAWO Classics)

  Antonio Vivaldi: Våren fra De Fire Årstider, op 8, nr.1, RV 269 ‘La Primavera’: Allegro (Amandine Beyer, Gli Incogniti, 2008, Alpha)

  Jean-Baptiste Lully: Ballet de la Naissances de Vénus LVW 27: Sarabande dieu des Enfers (Ensemble les Surprises, 2021, Alpha)

  Henry Purcell: Abdelazer: Rondeau (Oslo Circles, 2019, LAWO)

  Pergolesi: fra Stabat Mater P 77, VIII: Fac ut ardeat (Sandrine Piau, Christopher Lowrey, Les Talents Lyriques, Christophe Rousset, 2020, Alpha)

  Johann Sebastian Bach: fra Johannespasjon BWV 245, part 1, Choral: Wer hat dich so geschlagen? (Collegium Vocale, Gent, Philippe Herreweghe, 2020, Alpha)

  Georg Friedrich Händel: From Music for the Royal Fireworks, HWV 351: Ouverture (Ensemble Zefiro, Alfredo Bernardini, 2008, Alpha)

  Anonymous: Nobody’s Gig (Les Witches, 2001, Alpha)

  Claudio Monteverdi: L’Orfeo, SV 318, Moresca (Capella Mediterranea, Leonardo Garcia-Alarcón, 2021, Alpha)

  Claudio Monteverdi: L’Orfeo, SV 318, Vi ricorda o boschi ambrosi (Valerio Contaldo, Capella Mediterranea, Leonardo Garcia-Alarcón, 2021, Alpha)

  Claudio Monteverdi: L’Orfeo, SV 318, Tu se´morta (Valerio Contaldo, Capella Mediterranea, leonardo Garcia-Alarcón, 2021, Alpha)

  Giulio Caccini: Amarilli mia bella (Marianne Beate Kielland, mezzosopran, Jadran Duncumb, teorbe, live, 2021)

  Isabella Leonarda: sonata prima op.16: 1.sats (Astrid Kirschner, Oslo Circles)

  Johann Sebastian Bach: Brandenburg-konsert nr.2, BWV 1047, 3.sats Allegro assai (Cafè Zimmermann, 2005, Alpha)

  ***

  Takk til Fond for Lyd og Bilde som har støttet denne podcasten!

  Photo cred: Lars Bryngelsson

  43m | Oct 15, 2022
Barokkpodden!
Loading...