• 6. Skinheadek a SoundSystem-ben, a dub, és a rastafari termékesítése és apunk reggae

  Állíts fel egy SoundSystem-et, alapíts studiót – Studio One Kingstonban. Tisztázzuk a fogalmakat: selector vagy dj? mi az a dubplate, és miért izgalmas a SoundClash.

  A Windrush generáció és a SoundSystem az Egyesült Királyságban. Ha a dub a testünkben lüktet, az óriás hangszórók mellett, kit érdekel a tévé a csokornyakkendős bemondókkal, az establishment és az állam, ami magára hagy mindenkit: a SoundSystemekben megjelennek a BBC-be, a jelentéktelenségbe és a munkanélküliségbe belefáradt fehér fiatalok. Desmond Dekker: the Israelites. Desmond Dekker, Max Romeo a tárgyiasított jamaikai a fekete túlfűtött szexmachine imidzsében a mainstream tévében, avagy a tehetséges zenész imidzse.

  Kislemezek és dj-k, indie kiadók és a tévé kultúrharca. Elkezdődik a kulturális kisajátítás, a tárgyiasítás, a replikák gyártása, a kultúripar és a popipar termékesítése.

  Wet dream Max Romeotól a skinheadek kedvenc indulójává vált. Fekete szexizmus, rapeist kultúra, vagy korszellem?

  A roots nők, akiknek a fekete és a fehér rasszizmussal is meg kellett küzdeniük.

  20m - Oct 3, 2021
 • 5. Bob Marley és a reggae

  Bob Marley története egyszerre tükrözi Jamaica srácainak kezdeti nehézségeit, a zseni eltökélt felemelkedését, könyörtelen küzdelmét, a a halállal az életért és a szabadságáért. Bob Marley-ban sűrűsödik össze minden: mélyen vallásos és elkötelezett Rastafari és aktivista, ő az igazi Oroszlán. Élete híd Kingston, New York és London között, ezzel utat tör a reggae világsikere számára, ami egyben kommercializálódik. A dreadlock, rasta és a pánafrikanizmus példátlan figyelmet kap, egyben termékké válik. A roots reggae machoizmusa is egyre inkább előtérbe kerül, feltörekvőben vannak a nők. Külön kiadásban – a következő epizódban – Bob Marley szöveget elemzek.

  30m - Aug 11, 2021
 • 4. Rastafari gyökerei: miért éppen Jamaica? Etiópia az ígéret földje

  A rastafari vallás és gyökerei: miért éppen Jamaica? Marcus Garvey-tól Bob Marley-ig. Haile Selassie a császár és/vagy zsarnok? Mit jelent Babilon, Zion, Downpresser man, Dreadlock? Kapitalizmus, gyarmatosítás, az út az antikapitalizmusig.

  31m - Jun 15, 2021
 • Soundsystem előzetes (trailer)

  Soundsystem előzetes. Ha érdekelnek a zenei irányzatok, a történelmi események, a társadalmi folyamatok, és a kulturális ipar, ha szeretnél eligazodni az irányzatok között, és jó zenéket hallgatni közben, akkor a Soundsystem podcast Neked szól. Az első évad témája Jamaica, ska, rocksteady, reggae, dub, és a brit változatok, 2tones, valamint a punk reggae. Az alapoktól kezdjük, a gyarmatosítás és a posztkolonializmus történetével, a társadalmi integráció, a gazdasági folyamatok kontextusába helyezve, hogy a stílusjegyek áramlása, az egyes művészek sikerének mechanizmusa értelmet nyerjen. A zenei válogatás az elfeledett klasszikusokat és az újrafelfedezett művészeket mutatja be, a playlist elérhető a spotifyon.

  4m - May 22, 2021
 • 3. A brit ska, mods, skinheadek és a 2tones zene

  1948 eseményekkel teli év volt, megrendezik az Olimpiát és kiköt a Windrush-hajó, ezzel megérkezik a ska az Egyesült Királyságba, illetve kezdetét veszi a több hullámban érkező bevándorlás a volt-gyarmatokról. A karibi második generáció a gettósodó városokban együtt nő fel a nem bevándorlók gyermekeivel, így a hetvenes években a rudeboys imidzse és a ska reneszánszát éli az Egyesült Királyságban, leginkább a 2tones, azaz 2 tónusú együttesek körében, mint a The Specials, Madness, The Selector. A hatvanas évek végére a mods szubkultúra, ami a rudeboys stílusból merített, kettéválik, a munkásosztály letisztult, hosentraegeres skinheadjeire és az elegáns-vonalú Vespán száguldozó, r'n'b, reggae és soul fogyasztókra.

  33m - May 22, 2021
 • 1. Intro

  Az évad bevezető epizódja. Mi a stílus, mi a mozgalom? Hol a zene helye? A földrajz nem csak földrajz, ízlés nincs, és a zene történelem. Örök változásban van az, hogy hogyan látjuk magunkat, és hogyan láttatnak minket – magunknak. Merj belelazulni abba, ami szokatlan, kényelmetlen, vagy éppen váratlan ritmus. Ne akard felülírni, ne akard lenyesegetni, hagyd, hogy éles legyen, hogy hosszú legyen, dőlj hátra. Enjoy the ride.

  9m - May 18, 2021
 • 2. Jamaica, ska & rocksteady.

  Történelmi és zenetörténeti bevezető a ska születési helyéről: Jamaicáról. 1948.júniusában a Windrush hajó kiköt Angliában, a közel félmillió jamaicai szigetlakó elvándorlásának történetével új korszak veszi kezdetét – valójában a történet a XVI. századra nyúlik vissza. Ska, rocksteady és Prince Buster. Playlist a spotify-on.

  27m - May 12, 2021
Audio Player Image
SOUNDSYSTEM podcast
Loading...