• „A véletlennel hadilábon állunk” – Podcast Farkas Ábel, matematikussal, improszínházassal – Csakugyan #020

  Kontroll alatt akarjuk tartani a világot, holott a véletlen nyitja meg azokat a lehetőségeket, amelyekre nem számítunk. Mit tesz velünk az improvizáció, ki menjen improszínésznek és ki nézzen improszínházat? Jobb választás egy ismeretlen improvizatív darab, mint a Három nővér? Mit tesz velünk, ha elkezdünk hitelesebben rögtönözni? –

  A Csakugyan 20. epizódjában Farkas Ábellel beszélgetett Bendl Vera.

  44m - Apr 13, 2024
 • „A nagymama nem tudhatja meg, hogy a gyerek transznemű” – Podcast Ferencsik Borival – Csakugyan #019

  A nagyi előtt nem mutathatják meg magukat a transznemű fiatalok a legtöbb családban, nem vállalhatják az új nevüket, sokaknál nem fogadják el az átlagtól eltérő nemi identitásukat. Bori szerencsésebb, az ő szüleit nem zavarja az, hogy pánszexuális. Társaival együtt összefogott, és LMBTQIA-beszélgetőkört szerveztek az Aurórában 15-23 éveseknek.

  Egy befogadóbb társadalmat szeretnének, nagyobb nyitottságot kérnek – Új adás a Csakugyanban

  36m - Apr 6, 2024
 • Nagymamáktól tanult főzni, Hruscsovnak és Robert de Nirónak is tálalt – Podcast Rosenstein Tiborral – Csakugyan #018

  A vendéglős, aki a Nagyszállóban Hruscsovnak tálalt, Kádárt is ismerte, később Csurka üzent neki (de milyet!), ma mindkét politikai oldal megfordul az éttermében. A rendszerváltásról a legfőbb emléke, hogy akkor is csak főzött, és úgy gondolja, hogy a vendégnek mindig igaza van. Két nagymamája nevelte, egyszerre főztek neki, a francia, a szlovák és a magyar konyha ismerője.

  Rosenstein Tibor 81 évesen frissebb, mint valaha!

  1h 1m - Mar 30, 2024
 • „Nem tudom, miért vagyunk ilyen bénák” – Podcast Beer Miklóssal – Csakugyan #017

  „Nem tudom, miért vagyunk ilyen bénák” – mondja Beer Miklós, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke a katolikus egyházi vezetésre utalva. Beer kifejti, hogy állam és egyház különválasztása nélkülözhetetlen volna az egyház hitelessége szempontjából, mégis kevés katolikus vezető áll ki emellett, ehelyett inkább elfogadják az egyháznak juttatott pénzt. A nyugalmazott püspök elítéli a politikai kereszténységet, és valódi, megélt hitre szólítja fel az egyházban levőket és a Húsvétra készülőket. A cél, ahogy ő mondja, az, hogy „meghökkentsük az embereket, mégpedig a szeretettel”. Ha valaki felajánlja a nyaralása költségeit egy cigány család fürdőszobájának megépítésére, az már például valami. Az igazán meghökkentő. De ritkán akad ilyesmi.

  Különösen mélyen szántó, elgondolkodtató beszélgetés készült a Csakugyan legújabb adásában.

  1h 2m - Mar 23, 2024
 • „A fényképezés folyamata olyan, mint egy aktus” – Podcast Stalter Györggyel – Csakugyan #016

  A fotóművész, akit eleinte a fotózás technikai részletei bűvöltek el, utána viszont az élet. Stalter György a fényképei alanyait nem modellnek, hanem alkotótársnak tekinti, akkor is, ha csak röviden találkoznak az utcán, és így örökíti meg őket. A fotós, aki szerint Józsefváros az egyik legélőbb kerület Budapesten, nem zárja ki, hogy újra megörökíti a nyolcadik kerületet. De ezúttal sem a celebek érdeklik, hanem az itt élő, hétköznapi emberek – Bendl Vera beszélget Stalter Györggyel a Csakugyanban.

  1h 10m - Mar 16, 2024
 • „Rettenthetetlen hülyék kora jő” – Beszélgetés Sulyok Miklóssal a háború utáni Budapestről, Petri Györgyről, rendszerváltásról és kilátásokról – Csakugyan #015

  Sulyok Miklós ma lakáséttermét és az M nevű kisvendéglőt működteti, korábban a demokratikus ellenzék tagja volt. Sulyok Miklóst gyermekként Párizsba vitték a szülei, később matematikusként dolgozott, létrehozta a Napló című szamizdat kiadványt többek között Petri Györggyel együtt. Barátságukról, a régi Budapestről, a rendszerváltásról beszélgettünk, emellett pedig a magyarok ellentmondásos viszonyáról a gasztronómiát illetően és arról, mire vágyik még mostanában, mit szeretne leginkább elérni – itt az új Csakugyan!

  50m - Mar 9, 2024
 • „Ha részegen jössz haza, nem olvashatsz mesét a gyerekeknek” – podcast az alkoholfüggésről Verdes Tamással – Csakugyan #014

  „Ha részegen jössz haza, nem olvashatsz mesét a gyerekeknek” – ezt lehet mondani, csakhogy akkor be is kell tartani.

  Kérdés, hogy egy alkoholfüggő társaként mit tehetek azért, hogy a közös életünk működni tudjon? Vajon a másik szokásain kell-e változtatnom, vagy a magamén? Hogyan készüljek fel egy veszélyhelyzetre? Alkoholfüggőként pedig hogyan érhetem el azt, hogy ne bántsam és sértsem azokat, akiket valójában szeretek? Mi az alkoholfüggés háttere, és hány gyakorlati módszert ismerünk arra, hogy változtassunk a bevett szokásokon? Mi van a könyörgés és ígérgetés helyett?

  Verdes Tamás addiktológiai konzultánssal beszélget Bendl Vera a Csakugyanban

  1h 1m - Mar 2, 2024
 • Fenekelés, lábfétis, szerepjáték – mi történik egy fétisklubban? – Csakugyan #013

  Belépni csak bizonyos ruhában lehet, utcaiban például semmiképpen. Itt megtalálhatja magát és egymást az, aki úgy érzi, hogy a szexualitása nem egészen hétköznapi. Ha szereti a fenekelést, a lábakat, a fura ruhákat, a szerepjátékot például. Szolid bulizás, de mégis más. De ez vajon jót tesz minden kapcsolatnak?

  Bendl Vera és Imre Zsófia kérdezi a Ministry of Freedom nevű fétisklub működtetőit, Nagy Lantos Balázst és Molnár Mollit a Csakugyanban.

  1h 2m - Feb 24, 2024
 • „A szadizmus légköre észrevétlenül épül fel” – Kaposi Dávid szociálpszichológus és pszichoterapeuta – Csakugyan #012

  Stanley Milgram, a tudós, aki kicsalogatta az emberekben rejlő gyilkost, tudni szerette volna, hogyan érhető el, hogy embertömegek vegyenek részt mások megsemmisítésében. Meg akarta érteni, hogyan vehető rá bárki, hogy szabad akaratából megöljön és kínozzon egy másik embert. Világhírű szociálpszichológiai kísérlete hatvan év után is kísért. Tudósok generációi akarták megérteni, mi is történt a laboratóriumában, aminek köszönhetően a résztvevők elvileg halálos sokkot mértek egymásra.

  Egy fiatal magyar tudós most úgy tűnik, rátalált a válaszra – Bendl Vera interjúja Kaposi Dávid szociálpszichológussal a Csakugyanban.

  1h 22m - Feb 17, 2024
 • "A varjak és a vörös vércsék szeretik a kerületet" – Nagy madár podcast Turny Zoltánnal – Csakgyan #011

  Miért követi a varjúfióka az embert, ha az megmenti fiókakorában? Miért imádják a vörös vércsék a kerületet és ez hogyan függ össze régi századok építészeivel? Mi kellene nagyon a fecskéknek a városban? Miért van szükségünk a gyepre mégiscsak, és hogyan repülik át a Földközi tengert a Kiskunságon cseperedett ragadozó madaraink?

  A nagy madár podcastban Turny Zoltán válaszol Bendl Vera kérdéseire.

  55m - Feb 9, 2024
 • „Az intézményi rasszizmus ellen föl kell lépni” – Galyas Éva Klára, romaügyi tanácsadó – Csakugyan #010

  „Nem egy emberi alkalmazásból fakadó elhívás” – mondta Galyas Éva Klára, romaügyi tanácsadó arról, miért is vállalta el ezt az állást Józsefvárosban. A civil múlttal rendelkező metodista lelkész együtt éli meg a hitét és a hivatását, podcastünkben pedig elmondja, mi az oka annak, hogy a kerület vezetése és a helyi romák között feszültségek húzódnak, mennyit tud tenni a kerület a szegregáció felszámolására, és miért lesz jó, ha végre lesznek közös tereink.

  Itt a legújabb Csakugyan Bendl Verával.

  35m - Feb 3, 2024
 • #101 A lakásválság megoldása a piacképes fizetés

  Hogyan alakult ki a jelenlegi önkormányzati bérlakásrendszer Budapesten? Mekkora ingatlanállományokkal rendelkeznek jelenleg az önkormányzatok? Miért jelent egy átlagos magyar állampolgár számára biztonságot a lakástulajdon? Mik lehetnek a fővárosban zajló városrehabilitáció következményei? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Balogh-Ebner Márton történésszel és Péter Lajos szociológussal, szociális munkással.

  57m - Feb 2, 2024
 • „Ez a testünk van, és ez nagyon nagy kiváltság” – Nagy testpodcast Brezina Kingával - Csakugyan #009

  Lehet-e, hogy a legspirituálisabb élményeink éppen a testünkhöz kapcsolódnak? Miért fontos örülni a testünknek és miért fontos viszonyban lenni vele? Brezina Kinga, Nia tanár és testtudatkutató arról beszél, hogy az öröm és a gyász hogyan mutatkozik meg fizikailag, mit jelent a terhesség egy nő életében, milyen lehetőségeket hordoz a legfontosabb személyek elvesztése, és mi segít abban, hogy ezt a veszteséget később erőforrásnak is tekinthessük.

  Újabb Csakugyan-podcast, ahol Bendl Vera kérdez.

  46m - Jan 27, 2024
 • „A kamaszkor iszonyatosan kemény kívülről is, belülről is” – Beszélgetés Fiala Borcsa, író-újságíróval, a wmn.hu főszerkesztőjével - Csakugyan #008

  Hogyan lehet megőrizni a boldogságot egy kapcsolatban? Miért volt más párt találni a ’90-es és később a 2000-es években? Hogyan lehet túlélni a kamaszkort? A sajátunkat és a gyerekekét? Mit tesz az emberrel egy jelentős karrierváltás a harmincas évei végén? Mire ébreszthet rá minket egy nem várt veszteség? – Bendl Vera beszélget Fiala Borcsával

  40m - Jan 20, 2024
 • Apa-e vagy? Férfi-e vagy? Tényleg a legférfiasabb dolog az apaság? - Beszélgetés Szél Dáviddal - Csakugyan #007

  Szél Dávid pszichológus szerint éppenhogy nem. Az apaság, állítja, egyáltalán nem férfias, nem igazán jelenik meg benne az ember neme. Az, hogy milyen szülővé válunk, nem függ a nemünktől, mondja a pszichológus. De vajon milyen problémákkal küzdenek a magyar férfiak? És mennyire beszélnek ezekről? És hogyan lehetne egy boldog országot építeni, ahol mindenki csak azt akarná, hogy „teleszülje a Kárpát-medencét” – Csakugyan-podcast Bendl Verával.

  46m - Jan 13, 2024
 • „Ferenc pápa azt szeretné elérni, hogy a nők helyzete változzon meg a katolikus egyházban” - Beszélgetés Görföl Tiborral - Csakugyan #006

  Lesz-e női papság a katolikus egyházban valaha, feloldják-e a közeljövőben a cölibátust? Csak néhány a kérdések közül, amelyekről Görföl Tibor teológussal beszélget Bendl Vera az új Csakugyanban. Kiderül még, hogy milyen a nők helyzete az egyházban, és miért olyan bonyolult megváltoztatni a rájuk vonatkozó szabályozásokat, illetve az, hogy a 2023-as szinodális folyamat következtében változhat-e a katolikus egyház. Egyáltalán, mit szeretnének a magyar hívők, mi a véleményük most az egyház működéséről és a saját helyzetükről?

  49m - Jan 6, 2024
 • „Ami miatt ez az egész fennmaradt, az az ölelés” – Podcast a tangóról Czidor Katalinnal - Csakugyan #005

  A tangóban szavak nélkül alkotunk valamit a másik emberrel, ez pedig különleges élmény, mondja az argentin tangó oktatója, és ez nem feltétlenül erotikával átitatott alkotás. Mennyit változott a tangó az évek során, és mit ad most annak, aki gyakorolja? Hogyan lehet elviselni, ha a párunk mással táncol, vajon nem túl rövid-e az élet ahhoz, hogy ezt megtiltsuk neki?

  Bendl Vera beszélget Czidor Katalin tangótanárral a Csakugyanban.

  57m - Dec 25, 2023
 • „Az egész életem ekörül forog” - Szabó Zoltán Péter - Csakugyan #004

  Hogyan függ össze egy biciklibaleset szerencsés kimenetele a talajtechnikákkal? Mit tanulhatunk magunkról és a testünkről, ha kortárs táncot és modern táncot tanulunk, illetve nézünk? Mi az oka annak, hogy nehezebben értjük a kortárs tánc darabokat, mint a Mágnás Miskát és a Csárdáskirálynőt? És miért jó, ha nem értjük teljesen, ami történt?

  Bendl Vera beszélget Szabó Zoltán Péter modern és kortárs tánctanárral a Csakugyanban.

  44m - Dec 16, 2023
 • „Te szeress először” – Podcast a magányról és a szeretésről - Baán Izsák – Csakugyan #003

  Hogyan lehet kigyógyulni a magányból, és hogyan léphetünk belőle a szeretetbe? Hogyan nyílhatunk meg a kapcsolatra úgy, hogy már nem félünk a sebződéstől? Milyen trükköket, milyen utakat kínál erre a szerzetesi hagyomány? – Ezek a lényeges témák is szóba kerülnek a nagy magány-podcastban a Csakugyanban. Baán Izsák bencés elöljáróval beszélget Bendl Vera

  55m - Dec 9, 2023
 • „A hoppon maradást is meg kell tanulni” – Marék Veronika – Csakugyan #002

  Melyik mese szól valójában a válásról? Hogyan írt Marék Veronika öntudatlanul a szerelemkeresésről? Milyen volt felnőni az ostrom utáni Józsefvárosban, és fiatalon vonulni az utcán 1956-ban? Hogyan történt az az „elmondhatatlan csoda”? Van-e határa a meseírásnak, és mit gondolnak a japánok Marék Veronikáról? És hogy jönnek ide a papagájok?

  Mindez kiderül a Csakugyanból, ahol Bendl Vera beszélget a nagy-nagy-nagy meseíróval, Boribon, Kipp-kopp és a Kék kerítés megalkotójával.

  1h 11m - Dec 2, 2023
Audio Player Image
8 és fél óra / Csakugyan
Loading...