• „Nagyon régóta messiásvárásban vagyunk”– Podcast Szabó Miklóssal – Csakugyan #028

  Elidegenedett emberek, magány, a cselekvőképesség elvesztésének érzése, félelem a megsemmisüléstől – okok, amelyek miatt kívülről érkező megmentőt várunk a politikában is. De ez még nem minden.

  De hogyan jutottunk oda, hogy tömegek állnak be kevés kritikát gyakorolva egy-egy politikai vezető mögé, legyen az a miniszterelnök vagy éppen Magyar Péter? Miért tekintenek sokan egy-egy új lehetőségre mint abszolút megoldásra, és mi a veszélye a totális ideológiáknak? Érdemes-e megmentőkre szavazni és abszolút ideológiákat választani?- erről és még a legfurcsább törzsi szokásokról, bolsevizmusról és kisközösségekről beszélgettünk Szabó Miklós kulturális antropológussal a Csakugyanban. Abszolút aktuális, abszolút elgondokodtató!

  Bendl Vera és Dercsényi Dávid podcastja.

  1h 4m - Jun 8, 2024
 • A szereplők várják, hogy folytassam a történetüket – Podcast Berg Judittal – Csakugyan #027

  Berg Judit szereplői várják, hogy folytassa a történetüket, erre pedig nehéz nemet mondani, meséli a szerző, aki úgy gondolja, az olvasás nem fog eltűnni, mert ezt az élményt más nem adja meg az embereknek. Bár vannak örökérvényű gyerek- és ifjúsági könyvek, a fiataloknak kellenek a kortárs művek, amelyek az ő korukban, az ő nyelvükön szólítják meg őket.

  Erről is beszél a sikerszerző a Csakugyanban, mellesleg pedig megtartja a nagy könyvheti ajánlót is: kiderül, mit érdemes leginkább keresni a könyvhéten a gyermek- és ifjúsági irodalom kedvelőinek.

  58m - Jun 1, 2024
 • A cél az, hogy 70 évesen is fittek legyünk – Podcast Serkédi Nórával – Csakugyan #026

  Az, hogy jól nézzünk ki fürdőruhában, nem elég ok a mozgásra. Ennél nagyobb célok kellenek – mondja Serkédi Nóra személyi edző, fitness oktató a Csakugyanban.

  A kockahas van, akinek fontos, de a lényeg az, hogy a kor előrehaladtával is fittek maradjunk. Elkezdeni mindig ér, 60 felett is, abbahagyni lehetőleg viszont sosem. A divatdiétákat pedig az óvatosnál is óvatosabban kezeljük!

  55m - May 25, 2024
 • „Mindannyian el vagyunk cseszve” – Podcast Nagy Gerzson íróval – Csakugyan #025

  Milyen az az író, aki egyben könyvvizsgáló? Miért ír éppen egy anyáról, aki a gyerekeit manipulálja, és hogyan emlékszik a ’90-es évek Ráday utcájára, meg a rendszerváltásra Tiszalökön? Egyébként pedig: mi köze a Bikini énekesének őhozzá?

  Mindez kiderül a Csakugyanból! Nagy Gerzsont kérdezi Bendl Vera.

  44m - May 17, 2024
 • Grönlandon egy rossz döntésnek nagyobb az ára, mint itthon a közértben – Podcast Vámos Nórával – Csakugyan #024

  Az első magyar nő, aki átszelte Grönlandot, és itt még meg sem állt. Vámos Nóra 560 kilométert ment a hóban expedíciós társával, újabban pedig egyedül indul a nagy jég irányába. Grönland óta azt tanítja, hogy „basszus, meg lehet csinálni bármit szinte” – a Csakugyanban Bendl Vera beszélget Vámos Nórával

  52m - May 11, 2024
 • „Szorongásaink nagyon is testiek” – Podcast dr. Bégányi Dániel orvos-pszichoterapeutával – Csakugyan #023

  A hasfájás és a harag, a fejfájás és a szeretetlenség – hogyan függhet össze, és mennyi idő alatt gyógyítható? Mikor merül fel, hogy nem szervi okokra kell gondolni, és hány óra, hét vagy hónap alatt segíthet egy terápia? Mit adhatna ehhez a folyamathoz egy pszichodelikus trip?

  Dr. Bégányi Dánielt kérdezi Bendl Vera a Csakugyanban.

  49m - May 4, 2024
 • „A fiúk vágyálma: két lányt futtatni Svájcban” – Podcast Gyékiss Rolanddal a hátrányos helyzetű fiatalokról és az ellátórendszerről – Csakugyan #022

  Gyékiss Roland, a FiDo ifjúsági központ új egységvezetője a tizenhat éves hátrányos helyzetűek perspektívanélküliségéről és az ellátórendszer komoly hiányosságairól beszélt a Csakugyanban, illetve arról, mit tehet egy ifjúsági központ, hogy lehetőséget teremtsen mégis a fiataloknak egy másfajta életre.

  Megrázó beszélgetés Balogh Veronika, újságíró-szociális munkás részvételével arról, hogy miért lehet egy fiatal számára a legnagyobb perspektíva a lányok futtatása és milyen érzés egy gyerek sorsáról nem szakmai szempontok, hanem a rendszer hiányosságai mentén dönteni.

  A beszélgetés Bendl Vera vezeti.

  56m - Apr 27, 2024
 • „Egy nőnek nem jó otthon unatkozni” – Podcast Mándity Izabella fotómodell-influenszerrel – Csakugyan #021

  Hogyan lehet valaki 49 évesen befutott influenszer és keresett modell? Mennyi idő fenntartani hat-hét közösségi csatornát, és mennyire kell félni az öregedéstől? Ja, és mi a szerelem?

  Mándity Iza válaszol Bendl Vera kérdéseire a Csakugyanban.

  37m - Apr 20, 2024
 • „A véletlennel hadilábon állunk” – Podcast Farkas Ábel, matematikussal, improszínházassal – Csakugyan #020

  Kontroll alatt akarjuk tartani a világot, holott a véletlen nyitja meg azokat a lehetőségeket, amelyekre nem számítunk. Mit tesz velünk az improvizáció, ki menjen improszínésznek és ki nézzen improszínházat? Jobb választás egy ismeretlen improvizatív darab, mint a Három nővér? Mit tesz velünk, ha elkezdünk hitelesebben rögtönözni? –

  A Csakugyan 20. epizódjában Farkas Ábellel beszélgetett Bendl Vera.

  44m - Apr 13, 2024
 • „A nagymama nem tudhatja meg, hogy a gyerek transznemű” – Podcast Ferencsik Borival – Csakugyan #019

  A nagyi előtt nem mutathatják meg magukat a transznemű fiatalok a legtöbb családban, nem vállalhatják az új nevüket, sokaknál nem fogadják el az átlagtól eltérő nemi identitásukat. Bori szerencsésebb, az ő szüleit nem zavarja az, hogy pánszexuális. Társaival együtt összefogott, és LMBTQIA-beszélgetőkört szerveztek az Aurórában 15-23 éveseknek.

  Egy befogadóbb társadalmat szeretnének, nagyobb nyitottságot kérnek – Új adás a Csakugyanban

  36m - Apr 6, 2024
 • Nagymamáktól tanult főzni, Hruscsovnak és Robert de Nirónak is tálalt – Podcast Rosenstein Tiborral – Csakugyan #018

  A vendéglős, aki a Nagyszállóban Hruscsovnak tálalt, Kádárt is ismerte, később Csurka üzent neki (de milyet!), ma mindkét politikai oldal megfordul az éttermében. A rendszerváltásról a legfőbb emléke, hogy akkor is csak főzött, és úgy gondolja, hogy a vendégnek mindig igaza van. Két nagymamája nevelte, egyszerre főztek neki, a francia, a szlovák és a magyar konyha ismerője.

  Rosenstein Tibor 81 évesen frissebb, mint valaha!

  1h 1m - Mar 30, 2024
 • „Nem tudom, miért vagyunk ilyen bénák” – Podcast Beer Miklóssal – Csakugyan #017

  „Nem tudom, miért vagyunk ilyen bénák” – mondja Beer Miklós, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke a katolikus egyházi vezetésre utalva. Beer kifejti, hogy állam és egyház különválasztása nélkülözhetetlen volna az egyház hitelessége szempontjából, mégis kevés katolikus vezető áll ki emellett, ehelyett inkább elfogadják az egyháznak juttatott pénzt. A nyugalmazott püspök elítéli a politikai kereszténységet, és valódi, megélt hitre szólítja fel az egyházban levőket és a Húsvétra készülőket. A cél, ahogy ő mondja, az, hogy „meghökkentsük az embereket, mégpedig a szeretettel”. Ha valaki felajánlja a nyaralása költségeit egy cigány család fürdőszobájának megépítésére, az már például valami. Az igazán meghökkentő. De ritkán akad ilyesmi.

  Különösen mélyen szántó, elgondolkodtató beszélgetés készült a Csakugyan legújabb adásában.

  1h 2m - Mar 23, 2024
 • „A fényképezés folyamata olyan, mint egy aktus” – Podcast Stalter Györggyel – Csakugyan #016

  A fotóművész, akit eleinte a fotózás technikai részletei bűvöltek el, utána viszont az élet. Stalter György a fényképei alanyait nem modellnek, hanem alkotótársnak tekinti, akkor is, ha csak röviden találkoznak az utcán, és így örökíti meg őket. A fotós, aki szerint Józsefváros az egyik legélőbb kerület Budapesten, nem zárja ki, hogy újra megörökíti a nyolcadik kerületet. De ezúttal sem a celebek érdeklik, hanem az itt élő, hétköznapi emberek – Bendl Vera beszélget Stalter Györggyel a Csakugyanban.

  1h 10m - Mar 16, 2024
 • „Rettenthetetlen hülyék kora jő” – Beszélgetés Sulyok Miklóssal a háború utáni Budapestről, Petri Györgyről, rendszerváltásról és kilátásokról – Csakugyan #015

  Sulyok Miklós ma lakáséttermét és az M nevű kisvendéglőt működteti, korábban a demokratikus ellenzék tagja volt. Sulyok Miklóst gyermekként Párizsba vitték a szülei, később matematikusként dolgozott, létrehozta a Napló című szamizdat kiadványt többek között Petri Györggyel együtt. Barátságukról, a régi Budapestről, a rendszerváltásról beszélgettünk, emellett pedig a magyarok ellentmondásos viszonyáról a gasztronómiát illetően és arról, mire vágyik még mostanában, mit szeretne leginkább elérni – itt az új Csakugyan!

  50m - Mar 9, 2024
 • „Ha részegen jössz haza, nem olvashatsz mesét a gyerekeknek” – podcast az alkoholfüggésről Verdes Tamással – Csakugyan #014

  „Ha részegen jössz haza, nem olvashatsz mesét a gyerekeknek” – ezt lehet mondani, csakhogy akkor be is kell tartani.

  Kérdés, hogy egy alkoholfüggő társaként mit tehetek azért, hogy a közös életünk működni tudjon? Vajon a másik szokásain kell-e változtatnom, vagy a magamén? Hogyan készüljek fel egy veszélyhelyzetre? Alkoholfüggőként pedig hogyan érhetem el azt, hogy ne bántsam és sértsem azokat, akiket valójában szeretek? Mi az alkoholfüggés háttere, és hány gyakorlati módszert ismerünk arra, hogy változtassunk a bevett szokásokon? Mi van a könyörgés és ígérgetés helyett?

  Verdes Tamás addiktológiai konzultánssal beszélget Bendl Vera a Csakugyanban

  1h 1m - Mar 2, 2024
 • Fenekelés, lábfétis, szerepjáték – mi történik egy fétisklubban? – Csakugyan #013

  Belépni csak bizonyos ruhában lehet, utcaiban például semmiképpen. Itt megtalálhatja magát és egymást az, aki úgy érzi, hogy a szexualitása nem egészen hétköznapi. Ha szereti a fenekelést, a lábakat, a fura ruhákat, a szerepjátékot például. Szolid bulizás, de mégis más. De ez vajon jót tesz minden kapcsolatnak?

  Bendl Vera és Imre Zsófia kérdezi a Ministry of Freedom nevű fétisklub működtetőit, Nagy Lantos Balázst és Molnár Mollit a Csakugyanban.

  1h 2m - Feb 24, 2024
 • „A szadizmus légköre észrevétlenül épül fel” – Kaposi Dávid szociálpszichológus és pszichoterapeuta – Csakugyan #012

  Stanley Milgram, a tudós, aki kicsalogatta az emberekben rejlő gyilkost, tudni szerette volna, hogyan érhető el, hogy embertömegek vegyenek részt mások megsemmisítésében. Meg akarta érteni, hogyan vehető rá bárki, hogy szabad akaratából megöljön és kínozzon egy másik embert. Világhírű szociálpszichológiai kísérlete hatvan év után is kísért. Tudósok generációi akarták megérteni, mi is történt a laboratóriumában, aminek köszönhetően a résztvevők elvileg halálos sokkot mértek egymásra.

  Egy fiatal magyar tudós most úgy tűnik, rátalált a válaszra – Bendl Vera interjúja Kaposi Dávid szociálpszichológussal a Csakugyanban.

  1h 22m - Feb 17, 2024
 • "A varjak és a vörös vércsék szeretik a kerületet" – Nagy madár podcast Turny Zoltánnal – Csakgyan #011

  Miért követi a varjúfióka az embert, ha az megmenti fiókakorában? Miért imádják a vörös vércsék a kerületet és ez hogyan függ össze régi századok építészeivel? Mi kellene nagyon a fecskéknek a városban? Miért van szükségünk a gyepre mégiscsak, és hogyan repülik át a Földközi tengert a Kiskunságon cseperedett ragadozó madaraink?

  A nagy madár podcastban Turny Zoltán válaszol Bendl Vera kérdéseire.

  55m - Feb 9, 2024
 • „Az intézményi rasszizmus ellen föl kell lépni” – Galyas Éva Klára, romaügyi tanácsadó – Csakugyan #010

  „Nem egy emberi alkalmazásból fakadó elhívás” – mondta Galyas Éva Klára, romaügyi tanácsadó arról, miért is vállalta el ezt az állást Józsefvárosban. A civil múlttal rendelkező metodista lelkész együtt éli meg a hitét és a hivatását, podcastünkben pedig elmondja, mi az oka annak, hogy a kerület vezetése és a helyi romák között feszültségek húzódnak, mennyit tud tenni a kerület a szegregáció felszámolására, és miért lesz jó, ha végre lesznek közös tereink.

  Itt a legújabb Csakugyan Bendl Verával.

  35m - Feb 3, 2024
 • #101 A lakásválság megoldása a piacképes fizetés

  Hogyan alakult ki a jelenlegi önkormányzati bérlakásrendszer Budapesten? Mekkora ingatlanállományokkal rendelkeznek jelenleg az önkormányzatok? Miért jelent egy átlagos magyar állampolgár számára biztonságot a lakástulajdon? Mik lehetnek a fővárosban zajló városrehabilitáció következményei? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Balogh-Ebner Márton történésszel és Péter Lajos szociológussal, szociális munkással.

  57m - Feb 2, 2024
Audio Player Image
8 és fél óra / Csakugyan
Loading...