• #19: Bommelrommel

  Er is veel gebeurd in de wereld van de pretparken. Het meest in het oog springende is wel de bouw van een gloednieuw themapark. In het hart van de Achterhoek verrijst Bommelwereld, een park dat thema en beleving hoog in het vaandel heeft staan. Wat vinden Mark en Vincent van deze ontwikkeling? En wat vinden zij van diverse andere nieuwtjes die de afgelopen tijd zijn aangekondigd? Dit en wat luistervragen en nog veel meer zorgen voor een Bommelvolle Bommelbende in deze aflevering. Veel luisterplezier!

  E19 - 1h 10m - Apr 13, 2024
 • #18: Achter de staart aan vliegen

  Twee afleveringen lang hebben Mark en Vincent gemengde gevoelens gedeeld omtrent Avalon: The Next Chapter, een grote investering van maar liefst vier nieuwe attracties in Attractiepark Toverland. Na allebei weer een keer in Toverland te zijn geweest kunnen we met een kritische blik ons eindoordeel geven op de grote vernieuwingen in Avalon. Zijn de nieuwe attracties een goede aanwinst voor Toverland, valt het project toch tegen, of zijn de gemengde gevoelens min of meer onveranderd? U hoort het in aflevering 18 van de Bonte Babbelaars. Zoals altijd wensen we jullie veel luisterplezier!

  E18 - 44m - Mar 19, 2024
 • #17: Griezelen is universeel

  Op twee plekken in pretparkland wordt hard gewerkt aan thematische werelden met een duister randje... Uiteraard hebben Mark en Vincent zich in eerdere afleveringen reeds gestort op het spannende Huyverwoud in de Efteling, dat langzaam maar zeker gestalte begint te krijgen. In deze aflevering behandelen wij het behalen van het hoogste punt en andere ontwikkelingen binnen het themagebied. Het gros van de aandacht gaat echter naar de bouw van het gloednieuwe Epic Universe in het Universal Studios Resort in Orlando. Dit derde park is één van de grootste en boeiendste ontwikkelingen in de themaparkbranche op dit moment. Wat vinden Mark en Vincent ervan? Wordt dit misschien wel één van de beste attractieparken ter wereld? We wensen jullie zoals altijd veel luisterplezier!

  E17 - 1h 34m - Mar 12, 2024
 • #16: Torenhoge verwachtingen

  ⚠️DISCLAIMER⚠️

  Deze aflevering is opgenomen vóór de aangekondigde overkapping van de wachtrij van Peter Pan's Flight en de nieuwe lijn van attractiespecifieke souvenirs. Onze kritiekpunten kunnen hier en daar de tand des tijds dus niet doorstaan hebben.

  Na het over kastelen van over de hele wereld en een darkride uit een land hier ver vandaan te hebben gehad zoeken Mark en Vincent het wat dichter bij huis voor deze lange ontknoping van de driedelige Disney-saga. Deze zomer bevonden we ons in Disneyland Paris, het best bezochte pret- en themapark resort van Europa. Hoe hebben Mark en Vincent dit ervaren? Wat waren de hoogtepunten? Hoe schaalt dit iconische resort op tegen de rest van de Europese pretparkmarkt? En wat moeten we nou eigenlijk maken van die zogenaamde 'Disney-standard'? Dat alles en nog veel meer in deze langste aflevering tot nu toe. Veel luisterplezier!

  E16 - 2h 8m - Dec 11, 2023
 • #15: Toerende theekopjes in Tokyo

  "Tale as old as time"...

  In 2020 opende Tokyo Disneyland hun gloednieuwe stand-out attractie: een trackless darkride gebaseerd op de geanimeerde Disney-klassieker Beauty and the Beast. Veel pretparkliefhebbers zien deze attractie als één van de beste attracties aller tijden, maar denken Mark en Vincent er ook zo over? In deze aflevering gaan de luisteraars mee op reis door dit rijkelijk gedecoreerde Franse kasteel, en proberen Mark en Vincent een genuanceerde beoordeling te geven over de attractie. Is dit misschien wel de beste darkride ter wereld, of heeft Disney op teveel plekken de bal flink misgeslagen? Geniet van een in-depth, onderwerpgerichte aflevering waar alle facetten van de attractie ter sprake komen. Zowel exterieur als wachtrij, voorshow en ritbeleving worden kritisch onder de loep genomen. Luisteraars die spoilers willen vermijden: u zijt gewaarschuwd! Daarnaast doen we nog wat kleine toevoegingen op onze vorige aflevering. Veel luisterplezier!

  E15 - 1h 40m - Aug 28, 2023
 • #14: Le chateau, c'est très joli !

  Waar denk je aan als iemand het heeft over Disneyland of Magic Kingdom? De attracties, de winkels, de restaurants, of toch de shows? Natuurlijk niet! Je gedachte reist dan uiteraard onmiddellijk naar het grandioze kasteel dat het centrum vormt van deze 'happiest place on earth'. Een groter icoon is er haast niet te bedenken in de pretparkindustrie. Maar niet alle kastelen zijn hetzelfde en niet alle kastelen zijn aan elkaar gewaagd. In deze aflevering bespreken Mark en Vincent hun top zeven Disney kastelen. Welke kastelen zijn het best en waarom? Om dit te beoordelen zullen factoren zoals exterieur, omgeving, schaal, stijl en uitstraling ter sprake komen. Als bonus wordt het kasteel dat de façade vormt voor Tokyo Disneylands Enchanted Tale of Beauty and the Beast ook meegenomen. Hoe verschillen Mark en Vincent hierin van mening? En wat vinden ze van de nieuwe scène in de Vliegende Hollander in de Efteling? U hoort het allemaal in deze aflevering van de Bonte Babbelaars. Zoals altijd veel luisterplezier!

  Nuttige links en timestamps:

  https://redcircle.com/shows/4bebcf8b-b02b-47b9-b466-191e9bdf9cd6/ep/674f56cf-93f5-43c6-bffb-9d1c5a920e89

  20:19,5: Start hoofdonderwerp van de aflevering


  E14 - 1h 24m - Jun 15, 2023
 • #13: Hoeveel attracties zijn er in de Efteling?

  In deze aflevering behandelen Mark en Vincent een filosofisch vraagstuk. Er wordt een poging gedaan om een antwoord te vinden op de simpele vraag: “hoeveel Efteling attracties zijn er?” Dit leidt tot interessante discussies en en aantal korte excursies. De vraag blijkt een stuk ingewikkelder des te meer je erover nadenkt. Hoewel het in de basis een volledig artificiële lijst is die enkel bestaat in de hoofden van liefhebbers die graag categoriseren, creëert het de ruimte voor interessante discussies en vergelijkingen. We nodigen jullie als luisteraar zeker uit om mee te denken over deze kwestie. Daarnaast worden nog een paar kleine aanvullingen gedaan op de voorgaande aflevering. We wensen jullie zoals altijd veel luisterplezier!

  Om de luisterervaring soepeler te maken zijn hier zoals beloofd een aantal nuttige timestamps:

  16:37: Start van het hoofdonderwerp van de aflevering

  1:05:56: Einde Raveleijn tirade

  E13 - 1h 41m - May 31, 2023
 • #12: Sciencefiction in Europese attractieparken

  De Bonte Babbelaars bestaat vandaag precies 1 jaar! Om het te vieren wijden we het onderwerp van deze aflevering aan een luitsteraarsvraag. Wat verklaart de geringe keuze voor het thema 'sciencefiction' binnen de Europese pretparkwereld. En waarom werkt het dan wel in de VS? Daarnaast staan we even stil bij ons 1-jarig jubileum en kletsen we bij over verschillende onderwerpen. Lieve luisteraars, hartstikke bedankt voor het luisteren naar alweer een jaar aan Bonte Babbelaars. We wensen jullie zoals altijd heel veel luisterplezier!

  E12 - 1h 13m - Apr 25, 2023
 • #11: Huiveringwekkende kerkhofklanken vanuit Eftelingse kapel

  Het geduld van Efteling-fans werd beloond! Na maanden wachten verscheen eindelijk een nieuwe aflevering van The Making of: Danse Macabre. In deze aflevering nemen Mark en Vincent je mee op auditieve reis langs de twee belangrijkste concept-arts die uit de making of voortgekomen zijn. Ter visuele ondersteuning raden we u als luisteraar aan om de Efteling Blog erbij te nemen en live mee te kijken terwijl uw gastheren gedetailleerd door het gebied gaan en een mening geven over de verschillende thematische elementen, landschapsinrichting en facilitaire gebouwen.

  https://www.efteling.com/nl/-/media/images/blog/nieuws/20230307-schets-themagebied-danse-macabre/dmc-visual-gebied-birdview-2481x1754-150dpi-blog-vergroting.jpg

  https://www.efteling.com/nl/-/media/images/blog/nieuws/20230307-schets-themagebied-danse-macabre/dmc-visual-gebied-plattegrondgebouwen-650x370-blog.jpg?h=370&w=650&la=nl&hash=EE0DC7F0728AC11C80BAB1F6664F805B

  E11 - 1h 9m - Mar 12, 2023
 • #10: Een spetterende nieuwe toevoeging

  Groot nieuws vanuit de Efteling! Het imponerende watergordijn uit de Vliegende Hollander wordt 16 jaar na de opening vervangen door iets anders. Het effect dat nooit goed uit de verf was gekomen neemt plaats voor de oorspronkelijke boegbeelden die in aangepaste vorm het decor gaan scheppen van een spiksplinternieuwe darkride-scène. Maar wat vinden Mark en Vincent van deze aanpassing? En wat vinden ze verder van de Vliegende Hollander? Wat vinden ze bovendien van Winter Feelings? U hoort het in aflevering 10 van de Bonte Babbelaars. Veel luisterplezier!

  E10 - 1h 12m - Feb 5, 2023
 • #9: Deinzen op de deunen van Danse Macabre

  We zijn wederom terug na een (te) lange stop. In deze aflevering bespreken we waar we zijn geweest en halen we in met al het nieuws rondom attractieparken tijdens onze afwezigheid. We behandelen onder andere de grootste nieuwe aankondiging van de laatste tijd, namelijk het ritsysteem van Danse Macabre! Alle parken komen langs: de Efteling, Walibi én Toverland. Kortom, genoeg om over te babbelen. Veel luisterplezier!

  E9 - 1h 9m - Jan 10, 2023
 • #8: Een vroeg verlanglijstje

  In deze aflevering wijken we af van de gewoonlijke format. In plaats van nieuws bespreken en meningen delen zitten we samen achterover en bespreken vijf Europese parken die op ons verlanglijstje staan, met andere woorden, vijf parken die wij graag nog een keer zouden willen bezoeken. Welke parken zijn dit? Wat vinden Mark en Vincent van deze parken? Om daarachter te komen kunnen jullie de aflevering luisteren! Veel luisterplezier!

  E8 - 46m - Oct 9, 2022
 • #7: Een feestelijk toevluchtsoord

  De mist ontrafelt zich. Toverland investeert 10 miljoen euro in 4 nieuwe familieattracties voor het themagebied Avalon. Wat vinden Mark en Vincent hiervan? Staan ze net zo te springen als Jumping Juna of zakken hun verwachtingen harder naar beneden dan een parachutetoren. Daarbij babbelen Mark en Vincent in deze aflevering bij over Walibi Holland, Cedar Point en Disneyland Parijs. Kortom, er valt weer genoeg te beleven. Veel luisterplezier!

  (Het zou kunnen dat de audiokwaliteit van deze aflevering iets minder is, excuses hiervoor, we hopen dat jullie desondanks van de aflevering kunnen genieten en we zullen zorgen dat de kwaliteit volgende keer op orde is!)

  E7 - 1h 19m - Oct 2, 2022
 • #6: Witte Wieven bij de verkeerde B&M

  Een tijdje terug maakte Attractiepark Toverland bekend dat er maar liefst vier nieuwe flatrides zouden verschijnen in het themagebied Avalon. Een flinke uitbreiding! Gisteren verscheen er dan plots een schitterende tekening van Avalon gehuld in een mysterieuze mist. In deze aflevering speculeren we over de nieuwe attracties en babbelen we bij over de toekomst van Toverland. Daarbij hebben we het even over een droevige dag, de sluiting van het Spookslot op 4 september 2022. Veel luisterplezier!

  E6 - 1h 11m - Sep 7, 2022
 • #5: Boekengekte in Wereld vol Wonderen

  Na een ietwat lange zomerstop zijn we er dan eindelijk weer met een gloednieuwe aflevering. We duiken meteen in de actie want er was drama in de Efteling dankzij het illustere Spookslotboek. Verder is Mark in Energylandia geweest en Vincent in Tusenfryd. Wat vonden ze daarvan? En hebben ze het boek weten te bemachtigen? U hoort het in aflevering 5 van de Bonte Babbelaars!

  E5 - 1h 25m - Sep 2, 2022
 • #4: Tivoli Gardens en Kolmården

  Scandinavië bevat vele schitterende parken. In deze aflevering nemen we jullie mee op onze reis door Scandinavië en bespreken we de twee belangrijkste parken van de trip: Tivoli Gardens en Kolmården. We hebben het over de sfeer, attracties en beleving van deze unieke parkjes. Daarnaast hebben we het uiteraard ook over onze reis en wat avonturen die we onderweg beleefd hebben. Veel luisterplezier!

  E4 - 1h 22m - Jun 25, 2022
 • #3: Sloopslot en Sirocco

  Gisteren was een melancholische dag: De laatste verjaardag van het Spookslot in de Efteling. Begin dit jaar maakte de Efteling bekend dat de iconische attractie eind 2022 het veld moet ruimen voor een nieuwe overdekte attractie. In deze aflevering blikken we onder andere terug op het Spookslot en geven we onze mening over de attractie. Verder behandelen we de opening van de hernieuwde attractie 'Sirocco,' de vervanger van de Monsieur Cannibale.

  E3 - 1h 20m - May 11, 2022
 • #2: Rust in vrede Eric Daman

  Op woensdag 20 april 2022 overleed helaas meester-ontwerper Eric Daman veel te jong op 58-jarige leeftijd aan een nierziekte. Onze gedachten gaan uit naar alle vrienden en familie in deze moeilijke tijd. In deze aflevering bespreken wij wat deze geweldige man voor Phantasialand betekend heeft en babbelen we verder over de toekomst van het park. Ook behandelen wij kort wat kleinere nieuwtjes en geven we wat heuse tips. Veel luisterplezier! (P.S. Het kan zijn dat de kwaliteit van de aflevering wat minder is dan de voorgaande, dit is omdat wij hebben geëxperimenteerd met een andere set-up wat helaas niet goed uit de verf is gekomen. Wij keren voor de volgende aflevering weer terug naar de oude vertrouwde set-up. Wij wensen jullie desondanks veel luisterplezier!)

  E2 - 59m - Apr 30, 2022
 • #1: Een Grand Hotel voor een grandioos park

  Een paar weken geleden kwam het dan eindelijk. Het moment waarop alle Efteling-fans hebben gewacht. De aankondiging én de concept art van het nieuwe Efteling Grand Hotel! In deze aflevering geven wij onze mening over het hotel en wat ontwikkelingen in de omgeving. Ook zullen wij een korte introductie geven aangezien dit onze eerste aflevering is. Veel luisterplezier! 

  E1 - 54m - Apr 25, 2022
Audio Player Image
De Bonte Babbelaars
Loading...