• Gender Euphoria, en bok om transglede - Bøker og blomster #19

  I denne episoden av Bøker og blomster er det boken Gender Euphoria, redigert av Laura Kate Dale, som er tema. Boken, med bidrag fra 19 ulike forfattere, har vært med i veska til Kamerat E. gjennom sommeren og hen oppsummerer sine refleksjoner og tankerekker over tema transglede og kjønnseufori og viktigheten av en bok som ikke bare løfter frem de sedvanlige elendighetsperspektivene.

  S1E19 - 31m - Aug 2, 2022
 • The Dilly, en reise i Londons skeive sexarbeider-historie - Bøker og blomster #18

  I denne episoden av Bøker og blomster tar Kamerat E. for seg boka The Dilly – A Secret History of Piccadilly Rent Boys, av Jeremy Reed, en bok om Londons skeive seksarbeidere som i mer enn 100 år brukte å arbeide med utgangspunkt i trafikknutepunktet Piccadilly Circus. Boken snublet hen over i den legendariske bokhandelen Gay’s the Word.

  S1E18 - 27m - Jul 27, 2022
 • Kōtoku Shūsui – japansk antiimperialisme - Bøker og blomster #17

  Denne episoden av Bøker og blomster tar for seg den japanske anarkisten Kōtoku Shūsui sin publikasjon om imperialisme fra 1901 (skrevet 15 år før Lenin publiserte sin versjon). Inspirert av blant andre Karl Marx og Peter Kropotkin, men også Leo Tolstoj, var Kōtoku av de mest sentrale kritikerne keiserstyret, militarismen og den fremvoksende kapitalismen i Japan på tidlig 1900-tall. Kōtoku var sterkt influert av både syndikalistiske strømminger fra USA og av tradisjonelle buddhistiske autonome strømninger. I 1911 ble han sammen med flere andre anarkister henrettet for høyforræderi.

  S1E17 - 29m - Mar 21, 2022
 • kunsten å ikke gjøre noe – Bøker og blomster #16

  Denne episoden går i dybden på Tom Hodgkinsons bok How to be Idle (2004). Hvordan kan vi egentlig gjøre opprør mot produktivitets-dogmet? Kan vi leve friere og samtidig løsrive oss fra arbeid, stress og plikter? I studio har Kamerat E. også med seg Urokråka kjent fra Bråkmakern-poden og ymse aktivisme.

  S1E16 - 41m - Feb 21, 2022
 • Hvordan lese teori - Bøker og blomster #15

  Nytt år og nye muligheter for studier, Kamerat E. deler tips i hvordan lese og studere med et kritisk blikk på litteratur. Maktkritikk og anarkisme, med brodd mot dogmatisk lesning.

  S1E15 - 31m - Jan 17, 2022
 • Skeiv historie - Bøker og blomster #14

  I denne utgaven av Bøker og blomster tar Kamerat E. for seg historie og hvem sin historie som fortelles, her er fokuset på skeiv historie og historien om sexarbeid. Hvordan skrives historie og hva kan vi få ut av å lese den. Bøkene som danner grunnlag for drøftingen er Michael Bronski sin A Queer History of the United States og Kate Lister sin Harlots, Whores and Hackabouts, a History of Sex for Sale.

  S1E14 - 35m - Nov 30, 2021
 • Ulv - Bøker og blomster #13

  Ulv, varg … hund! Kjært barn mange navn heter det. Ingen dyr står oss nærmere og er mer antagonister. I denne episoden tar Kamerat E. utgangspunkt i Endre Harvold Kvangravens bok Ulv i det norske kulturlandskapet og prøver å følge ulvespor gjennom natur, kultur og filosofi.

  S1E13 - 31m - Nov 2, 2021
 • Fabler om politikk og kamp - Bøker og blomster #12

  I denne podcasten leser Kamerat E. zapatistiske fortellinger om kamp, håp og fremtiden, fra «Fortellinger fra Subcomandante Marcos». Zapatistene har siden 1994 kjempet for et alternativ, et autonomt og rettferdig samfunn i tråd med lange urfolkstradisjoner. Fortellingene fra Chiapas inspirer og motiverer langt utenfor Mexicos grenser.

  S1E12 - 26m - Sep 30, 2021
 • Salamanderkrigen - Bøker og blomster #11

  Karel Čapek skrev i 1936 romanen Salamander krigen - om storvokste talende salamandere og brutal utbytting og motstand. Salamander krigen roper på forsøk på analyse. En bok som omhandler politikk, ideologi og hvordan den vestlige kapitalismen også legger grunnlag for det totalitære og menneskefiendtlige samfunn. I denne episoden tar Kamerat E. for seg denne ene romanen og prøver å gå i dybden på den både stilistisk og idémessig. Hva handler den egentlig om? Kan vi ha nytte og glede av å lese den i dag?

  S1E11 - 35m - Aug 29, 2021
 • 22. juli kortet – Bøker og blomster #10

  Kanskje er dette årets viktigste bok? 22. juli kortet av Snorre Valen viser hvordan en lang rekke profiler i det norske samfunnsliv høsten 2011 gjorde det de kunne for å hindre et politisk ordskifte om terroren. Allerede har den rukket å bli en viktig debattskaper, høstens valg og valgkamp vil vise om den også har hatt politisk effekt.

  S1E10 - 25m - Aug 17, 2021
 • Jonas – Bøker og blomster #9

  I 1955 skrev Jens Bjørneboe Jonas, en roman som rettet sterk kritikk mot skolen og det den gjorde med barna. I denne episoden gjør Kamerat E. et forsøk på å oppsummere noen av de politiske sidene ved boken og plassere den i en større idéhistorisk kontekst.

  S1E9 - 26m - Aug 10, 2021
 • Valhall på skeiva - Bøker og blomster #8

  Hvor skeiv er norrøn mytologi? Svaret er: veldig. i denne episoden gjør Kamerat E. en analyse av skeive i norrøn mytologi - for mer lesning om temaet se essey i tekstsamlingen "Skeivt Oprrør vol. 1".

  S1E8 - 38m - Jun 22, 2021
 • Farvel til Eddy Bellegueule - Bøker og blomster #7

  I denne episoden tar Kamerat E. et dykk inn i Èdouard Louises verden av kjønn seksualitet og klasse i boken Farvel til Eddy Bellegueule.

  S1E7 - 28m - Jun 12, 2021
 • Orientalisme - Bøker og blomster #6

  I denne episoden av Bøker & Blomster snakker redaksjonens Kamerat E. om Orientalism av Edward W. Said - En av de viktigste teoretiske bøkene fra det 20-århundret. Her kan du lære mer om hva orientalisme er og hvordan den har sneket seg inn alle steder fra akademia til populærkultur og om hvordan den har bidratt til å forme og former vårt syn på "de andre".

  S3E6 - 39m - May 28, 2021
 • Døden er et slit - Bøker og blomster #5

  I denne episoden av Bøker og blomster tar Bråkmakern-redaksjonens Kamerat E. et dypdykk i boken Døden er et slit av Khalid khalifa, samt dens relevans i diskusjoner om Syria og Midtøsten.

  S1E5 - 34m - May 13, 2021
 • Dystopi - Bøker og blomster #4

  Hva er dystopi? Hvilke paralleller har 1900-tallets dystopiske litteratur til i dag? Det får du svar på i denne episoden av Bøker og blomster.

  S1E4 - 28m - Apr 27, 2021
 • Pesten av Albert Camus - Bøker og blomster #3

  I denne episoden av Bøker og blomster snakker Kamerat E. om Albert Camus "Pesten" - dens kontekst, dens paralleller og dens metaforer. lytt lær og les.

  S1E3 - 29m - Apr 9, 2021
 • Bjørneboes anarkisme - Bøker og blomster #2

  I denne episoden av Bøker og blomster tar Kamerat E. et dykk inn i Jens Bjørneboes meget politiske og frihetlige litteratur.

  S1E2 - 31m - Mar 24, 2021
 • Frankenstein - Bøker og blomster #1

  I første episode av Bøker og blomster snakker Kamerat. E om Frankenstein av Mary Shelley i en historisk og litterær kontekst.

  S1E1 - 32m - Mar 12, 2021
Audio Player Image
Bøker og blomster
Loading...