EPISODES
 • Suuri Ukraina-paneeli - Vieraana Jarmo Lindberg, Ilmari Käihkö ja Emil Kastehelmi - Jakso 46

  Sotaa ja historiaa podin Ukraina-paneelissa on tällä kertaa Suomen ehkä kovin asiantuntijakattaus Ukrainan sotaan liittyen, kun Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg, Aleksanteri-instituutin tutkija Ilmari Käihkö ja Vuoden yhteiskuntatieteilijänä palkittu Emil Kastehelmi kokoontuvat kertomaan meneillään olevasta sodasta.


  Jos haluat tukea podcastin tekoa ja lähettää jaksotoiveen, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria

  1h 17m | May 17, 2023
 • Tsingis Kaani - Jumalan rangaistus - Osa 2 - Jakso 45

  Sarjan toisessa osassa keskitytään Tsingiksen aikaan kaikkien mongolien hallitsijana. Sotaretkillään Tsingis ja hänen kenraalinsa kukistivat niin kiinalaiset, persialaiset, slaavilaiset kuin venetsialaisetkin ja valottivat imperiumin joka ulottui aina Kiinasta Aral -järvelle asti.

  Jos haluat tukea podcastin tekoa ja lähettää jaksotoiveen, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria

  1h 9m | May 1, 2023
 • Jumalan rangaistus, Tsingis Kaani - Osa 1 - Jakso 44

  Mongolian aroilla, tarinan mukaan vuonna 1165, syntyi poika joka tulisi aloittamaan uuden aikakauden Euraasiassa. Tsingis Kaanista tiedetään suureksi valloittajaksi yllättävän vähän ja fakta sekoittuu usein fiktioon. Tässä jaksossa käydään läpi nuoren Temujinin nousu kaanien kaaniksi, joka yhdisti Mongolian heimot yhteiseksi kansakunnaksi. Kuitenkaan hän ei ollut vain valloittaja, vaan myös muutti koko mongoliyhteiskuntaa, sen lakeja, tapoja ja valtarakenteita.


  Jos haluat tukea podcastin tekoa, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria

  56m | Apr 27, 2023
 • Oluen pitkä historia - Jakso 43

  Olut, Kalja, Märkä, Bisse, Ohrapirtelö, Biisoni, Ölppönen jne. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tässä jaksossa perehdytään tämän kultaisen juoman pitkään ja vaiherikkaaseen historiaan. Oluen ja ihmisen yhteinen taival alkaa jo ennen ihmisen asettumista aloilleen, ennen metallurgiaa, kirjoitustaitoa, kaupunkeja tai kuninkaita. Päästäänpä jakson loppupuolella jopa tutustumaan hiukan nykyajan suosituimpiin olutlaatuihinkin, joissa löytyy melkoisia yllätyksiä.

  Jakson yhteistyökumppanina toimii Teerenpeli, yksi suomen vanhimmisya yhä toiminnassa olevista pienpanimoista. Kaikille täysi-ikäisille suosittelemme heidän erinomaiseen valikoimaansa tutustumista osoitteessa https://www.teerenpeli.com/ tai lähimmässä paikallisessa Teerenpelin panimoravintolassa.

  Kippis!

  1h 5m | Apr 16, 2023
 • Informaatiovaikuttaminen ja propaganda - Vieraana Pekka Kallioniemi - Jakso 42

  Mitä eroa on informaatiovaikuttamisella, disinformaatiolla ja propagandalla? Podcastin kontenttihikipajalla on pohdittu näitä kysymyksiä tiuhaan. Näinpä tähän jaksoon kutsuttiin suomen johtava informaatiovaikuttamisen asiantuntija tohtori Pekka Kallioniemi kertomaan aiheesta ja voi pojat, tulipa mielenkiintoinen jakso.

  Pekan twitteri löytyy linkistä :https://twitter.com/P_Kallioniemi?s=20

  Jos haluat tukea podcastin tekoa, se onnistuu: https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria

  1h 18m | Mar 30, 2023
 • Urho Kekkonen, tiedustelu-upseerista presidentiksi - Vieraa Mikko Virta - Jakso 41

  Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen ja niin edelleen. Urho K. Kekkonen on Suomen pitkäaikaisin presidentti ja yksi suurimmista valtiomiehistä. Hän luovi Suomen itsenäisenä valtiona halki Kylmän sodan vaarallisten karikoiden itsenäisenä maana.

  Mutta Kekkosella oli myös toinen puoli. Vanhana tiedustelumiehenä hän pelasi vaarallista peliä niin neuvostoliittolaisten, kuin läntisten tiedustelupalveluiden kustannuksella. Näistä uskomattomista tapahtumista Kesärannan kulisseissa saadaan kuulla tässä jaksossa, tietokirjailija Mikko Virran kertomana.

  Jos haluat tukea podcastin tuotantoa, se onnistuu ostamalla meille tämän podcastin pääasiallista raaka-ainetta, eli kahvia alla olevan linkin kautta.

  https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria

  1h 20m | Feb 27, 2023
 • Saunan historia - Vieraana Heikki K. Lyytinen - Jakso 40

  Sauna, tuo suomalaisuuden symboli. Suomalaiset ovat vuosisatojen ajan syntyneet saunassa, peseytyneet saunassa ja kuolleet saunassa. Se on ollut peseytymispaikka, apteekki, sosiaalitila ja ruoanvalmistukseen käytettävä tila.

  Tätä jaksoa tehdessä podcastia vetävä parivaljakko huomasi omien kompetenssiensa rajallisuuden ja siksi kutsuikin jaksoon asiantuntijan; Heikki K. Lyytisen. Heikki on oikein vanhan kansan sauna-guru, joka on kirjoittanut aiheesta suositun kirjan ja tuntee saunan ja saunomisen historian kuin omat taskunsa. Terve tuloa lauteille kuuntelemaan.

  Jakson yhteistyökumppanikin toimii NARVI. Narvi on suomalainen pitkän linjan saunatarvikkeiden valmistaja, joka on kova tekijä globaaleilla saunamarkkinoilla. Yrityksen historia ja arvot sopivat hyvin jakson teemaan ja suomalaisena käsityönä valmistetut kiukaat ovat takuulla laadukkaita,

  Lisätietoja: www.narvi.fi

  1h 14m | Feb 22, 2023
 • Ulkomaalaiset vapaaehtoiset talvisodassa - Jakso 39

  Usein sanotaan että talvisodassa Suomi seisoi yksin. Mutta onko oikeasti näin? Tässä jaksossa Vikke ja Ville lähtevät selvittämään Suomen saamaa, ympäri maailmaa tullutta tukea ja vapaaehtoisten tarinoita. Näissä tarinoissa on myös paljon yhtymäkohtia meneillään olevaan Ukrainan sotaan ja yksi maa nousee esille läpi historian vastarannankiiskinä, joka ei tahdo antaa apua pienille maille jotka taistelevat roistomaisen isomman naapurinsa hyökkäysyrityksiä vastaan.


  Tämä jakso on toteutettu Maanpuolustuksen kannatussäätiön ja Turvallisuuden tukisäätiön avustuksella.

  54m | Jan 23, 2023
 • Joulun historia ja kuulijapalaute - Jakso 38

  Tämä on vuoden viimeinen Sotaa ja historiaa podin jakso. Nähdään taas tammikuussa ja hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille vanhoille ja uusille kuuntelijoille.


  Jos haluat tukea podcastin tuotantoa, se onnistuu ostamalla meille tämän podcastin pääasiallista raaka-ainetta, eli kahvia alla olevan linkin kautta.

  https://www.buymeacoffee.com/sotaajahistoria

  47m | Dec 25, 2022
 • Suomenhevosen historia - Vieraana tutkijat Karin Hemman ja Tuija Kirkinen - Jakso 37

  Suomella on yli 100 vuotta ollut oma hevosrotunsa, joka on kuvastanut ja kehittynyt nuoren kansakunnan mukana sen kohtalonhetkistä aina näihin päiviin asti. Tässä jaksossa aiheen johtavat tutkijat kertovat miten suomalainen kansallistatte, historia ja ympäristö näkyvät näissä sitkeissä ja kauniissa eläimissä

  51m | Dec 19, 2022
 • Suomen kohtalon hetket, Tali-Ihantala 1944 - Jakso 36

  Kesällä 1944 puna-armeijan taistelukykyisimpiin kuuluvat yksiköt rynnistivät kahdessa viikossa Karjalankannaksen läpi ja Suomen kohtalo oli vaakalaudalla. Neuvostoliiton punainen aalto pysäytettiin kuitenkin Pohjoismaiden historian suurimmassa taistelussa, Tali-Ihantalassa tykistön, jalkaväen, panssarivoimien ja ilmavoimien yhteistoiminnan avulla.

  Tässä jaksossa perataan 1944 kesän suurhyökkäys ja selvitetään kuka on taistelukenttien todellinen kuningas.

  59m | Dec 13, 2022
 • Paluu Sturmbockille - Vieraana Aleksi Rikkinen ja Emil Kastehelmi - Jakso 35

  Podi palaa juurilleen kutsumalla kaikkien aikojen ensimmäiset vieraat, Aleksi Rikkisen ja Emil Kastehelmen takaisin kertomaan lisää Lapinsodasta, Sturbock-linjasta ja arkeologisesta kenttätyöstä. Tässä jaksossa kuullaan kuinka parivaljakko kartoitti ja kuvasi Lapin kairassa kokonaisen Saksalaisten puolustuslinjan vuosia kestäneessä projektissa, josta on nyt myös ilmestynyt kirja.

  Meidän Instagramissa on nyt meneillään arvonta, josta voit voittaa Aleksin ja Emilin kirjan.

  Kirjan voi ostaa myös osoitteesta:

  https://atena.fi/kirjat/sturmbock

  1h 14m | Nov 26, 2022
 • Vapaaehtoisena Ukrainan sodassa - Vieraana Topi Huhtala - Jakso 34

  Tässä Sotaa ja Historiaa podin jaksossa vieraaksemme saapuu Ukrainassa vapaaehtoisena taistelijana ollut Topi Huhtala kertomaan kokemuksiaan sodasta ja vastaamaan kuulijoiden esittämiin kysymyksiin. Tässä jaksossa päästään kuulemaan todellisen nykyaikaisen konventionaalisen taistelukentän arkea.

  1h 13m | Nov 14, 2022
 • Raaka Raatteen tie - Jakso 33

  Raatten tien taistelu on Talvisodan legendaarisin taistelu, jossa epätoivoisesti alivoimainen 9. divisioona Hjalmar Siilasvuon komentamana tuhosi lähes täysin Neuvostoliiton kyvykkäimpiin sotilasosastoihin kuuluvana pidetyn 44. divisioonan. Taistelut käytiin yhden tien varrella keskellä Suomen kylmää talvista erämaata, jossa suomalaisten kekseliäisyys, sisukkuus ja ympäristön tuntemus johti häikäisevään voittoon, josta kirjoitettiin lehdistössä ympäri maailman.

  50m | Nov 4, 2022
 • Suomen unohdettu sukellusvenelaivasto - Vieraana Juha Joutsi - Jakso 32

  Suomen sotilaskalustoa ja sen historiaa pohdiskellessa ei usein tule mieleen että Suomi oli jossain vaiheessa sukellusvenekehityksen kärkimaita. Näiden syvyyksien saalistajien rakentaminen on aina edustanut laivastoteknologian kärkeä ja kouluttivat Saksalaisetkin jopa omia miehistöjään Härmän hyisissä vesissä. Tässä jaksossa pureudutaan tämän nykyään Suomelta kielletyn aselajin historiaan ja tarkastellaan Suomenlinnassa olevaa maailmanlaajuisesti aivan uniikkia Vesikko-sukellusvenettä. Jakson asiantuntijavieraana toimii Juha Joutsi Sotamuseolta.


  Jakso on toteutettu yhteistyössä sotamuseon kanssa. Museo sijaitsee Suomenlinnassa, aivan lyhyen laivamatkan päässä Helsingin keskustasta. Lisätietoja näyttelyistä ja kierroksista löytyy https://sotamuseo.fi/etusivu

  46m | Oct 27, 2022
 • Suomenlinna, Pohjolan Gibraltar - Jakso 31

  Mitä yhteistä on Suomen lentokoneteollisuudella, punavangeilla, Ruotsin kuninkaalla ja podin tekijöillä? Kaikki ovat löytyneet jossain vaiheessa Suomenlinnan muurien sisäpuolelta.

  Suomenlinna on yksi Suomen seitsemästä UNESCO:n maailmanperintökohteesta ja todellinen historiallinen helmi Helsingin edustalla. Tämän linnoituksen porttien sisäpuolella ovat toimineet vangit, sotilaat ja kuninkaat, jokainen jättäen oman jälkensä tämän ainutlaatuisen kohteen historiaan. Suomenlinna toimii tavallaan myös peilinä koko Suomen historiaan, Ruotsin suurvaltakaudelta aina näihin päiviin asti.


  Jakso on toteutettu yhteistyössä Suomenlinnan hoitokunnan ja Ehrensvärd-seuran kanssa. Lisätietoja Suomenlinnasta ja sen tapahtumista löytyy osoitteesta www.suomenlinna.fi

  56m | Sep 27, 2022
 • Erikoisjakso: Ukraina tilannekatsaus 3 - vieraana Emil Kastehelmi, John Helin ja Eerik Matero

  Kolmanteen tilannekatsaukseen podipojat on käynyt repimässä Emil Kastehelmen, Eerik Materon ja John Helinin asiantuntijoiksi jaksoon syvimpien OSINT-kellareiden uumenista. Tämä kolmikko tiimeineen on seurannut konfliktia herkeämättä sodan ensihetkistä asti ja kohonnut erittäin näkyviksi sodan tapahtumien kommentaattoreiksi ja informaation tuottajiksi.

  Mitä Suomen timanttisin epävirallinen tiedustelupumppu tuumii sodan kulusta, sen vaikutuksista ja avointen lähteiden tiedustelusta, se selviää tässä jaksossa.

  1h 21m | Sep 21, 2022
 • Simo Häyhä, valkoinen kuolema - Jakso 30

  Simo Häyhä, valkoinen kuolema ja Kollaan sankari on kaikkien aikojen tappavin ja ehkä legendaarisin tarkka-ampuja. Tässä jaksossa käydään läpi Häyhän elämää, hänen lyhyttä mutta ennätyksellisen tehokasta sotilas uraansa ja Kollaan hyytävän rintaman tapahtumia. Tämä jakso ei pidempiä esittelyjä kaipaa joten kipin kapin kuuntelemaan!  Jakso on toteutettu Kaatuneiden muistosäätiön ja turvallisuuden tukisäätiön avustuksella.

  51m | Sep 15, 2022
 • Saamelaisten historia - vieraana prof. Veli-Pekka Lehtola - Jakso 29

  Fennoskandian pohjoisosissa elää Euroopan ainoa, usein unohdettu, alkuperäiskansa, saamelaiset. Tässä jaksossa pitää Viken ja Villen nostaa kädet pystyyn suorastaan hävettävän tietämättömyytensä vuoksi, mutta kaikeksi onneksi Oulun yliopiston johtava saamelaistutkija prof. Veli-Pekka Lehtola on tullut jakamaan kivenkovaa asiantuntemustaan. Tässä on Sotaa ja historiaa podin jakso jossa on koko jakson pituudeltaan tiukkaa asiaa tärkeästä aiheesta. Jaksossa käsitellään saamelaisten historiaa heidän kielensä, uskomusperinteensä ja kulttuurinsa kautta, unohtamatta tietenkään peilausta nykypäivään.


  Jakson sponsorina toimii Saamelaismuseo ja lapin luontokeskus Siida, jossa on avautunut hiljattain uusi näyttely, joka kertoo saamelaisista. Kaikki tarvittavat tiedot löytyvät heidän sivuiltaan https://siida.fi/

  1h 16m | Aug 25, 2022
 • Kaikkien aikojen meritaistelu, Jyllanti 1916 - Jakso 28

  Jyllannin taistelu oli ensimmäisen maailmansodan suurin taistelu ja yksi kaikkien aikojen suurimmista meritaisteluista. 31.Toukokuuta 1916 Saksan laivasto lyötiin Britannian kuninkaallisen laivaston toimesta. Tässä jaksossa käydään läpi tämä maailmanhistoriaa muuttava metallisten jättiläisten taisto.

  Linkki Hämeenlinnan keskiaikafestivaalien sivuille (nähdään lauantaina!) https://www.keskiaikafestivaali.fi/


  Jaksossa on virhe 10min kohdalla, Saksan keisari tuohon aikaan ei suinkaan ollut Wilhelm I, vaan Wilhelm II.  57m | Aug 8, 2022
Sotaa ja historiaa podi
Loading...