• Njegov pogled se ne bo ustavil na meni. Delim ga naprej.

  Šestnajsta nedelja med letom -  Duhovnik Simon Potnik, 21. 7. 2024

  Krištofova nedelja nas vabi k molitvi vedno, ko sedemo za volan. K solidarnosti in soudeleženosti z darom za MIVO, da bomo pomagali misionarjem pri nabavi vozil za opravljanje njihovega poslanstva.

  Božja beseda govori o pastirju in pastirjih, ki ne skrbijo za Gospodovo čredo. V psalmu Jair sliši Jezusove besede : Ne boj se. Samo veruj… in veruje. Tudi David je zaupal in imel zagotovilo, da ne bo ostal brez Božje pomoči. Pastir ga ne bo zapustil. Tudi učenci in množica se zbira okoli Jezusa. Jezus ostane z njimi in jih začne poučevati. Z avtoriteto. Učenci navdušeno pripovedujejo. Tako kot mi, ko se vračamo z duhovnih vaj, raznih romanj… Jezusov sočuten pogled ni namenjen samo množicam, ampak vsakemu posebej. To je pogled prijatelja. Njegov pogled se ne bo ustavil na meni. Delim ga naprej. Še je upanje.

  S1E165 - 9m - Jul 20, 2024
 • Učenčevstvo se ne konča ob Jezusovih nogah, ampak se nadaljuje ob poti.

  Petnajsta nedelja med letom -  Duhovnik Simon Potnik, 14. 7. 2024

  Slišim Jezusov klic: »Pridi in pojdi«? Izpolnjujem in živim svoje poslanstvo?

  Jezus izbira učence. Čaka jih naloga, da bodo njegovo ime ponesli po vsem svetu. Bili so izbrani in poslani, po dva in dva. V pričevanju vere nismo sami. Jezus učence najprej kliče: »Pridi« in sedaj nastopi »Pojdite«. Poslanstvo učencev je nadaljevanje Jezusovega dela, njegovega učenja in njegove prisotnosti v svetu. Naše poslanstvo je, da oznanjamo bližino Božjega kraljestva in odločitev za Boga, spreobrnjenje. Jezusa lahko oznanjam v majhnih, vsakodnevnih stvareh.

  Lahko prinašam upanje in molim s kom, prebiram s kom Sveto pismo, se pogovarjam. Učenčevstvo se ne konča ob Jezusovih nogah, ampak se nadaljuje ob poti. Čas je, da gremo v njegovem imenu na pot, naprej. Vabi nas ne samo na praznovanja in slovesnosti, ampak nas vabi v ponedeljke in torke, med prijatelje in znance. Imejmo pogum in vero ter najdimo svoje mesto v Cerkvi in svojo poklicanost. Z navdušenjem oznanjamo evangelij ter odgovorimo na Jezusov klic »Pridi in pojdi«.

  S1E164 - 10m - Jul 13, 2024
 • Naj steče tudi po nas ubogih zaspanih kristjanih upanje v ta svet.

  Štirinajsta nedelja med letom -  Duhovnik Simon Potnik, 7. 7. 2024

  In čudil se je njihovi neveri. Jezus javno deluje in od svojih sopotnikov doživlja navdušenje, pa tudi negotovost in strah. Oni skupaj z njim doživljajo moč besede, ki vodi v ozdravitve in čudeže, pa tudi v zarote in nasprotovanja. Ko se je Jezus po dolgem času vrnil v domači Nazaret, njegove besede niso sprejeli, tam ni mogel storiti nobenega čudeža. Jezus se je čudil njihovi neveri, strahovom in predsodkom. On, ki je Emanuel - Bog z nami, je odhajal. Takoj za tem je poslal svoje učence, da bi oznanjali v njegovem imenu. Pokorni so jim bili celo hudobni duhovi. 

  Vera je temelj našega upanja. Prepričanje o tem, kar se ne vidi. Vsak izmed nas je že doživel veliko čudežev. Ali si upamo o njih spregovoriti, ali jih damo pod srečna naključja? Jezus nas tudi danes pooblašča, da pričujemo zanj. Naj steče tudi po nas ubogih zaspanih kristjanih upanje v ta svet. Izpovedujmo vero vanj, naj po nas Gospod polaga roke, ozdravlja in dela čudeže. 


  S1E163 - 12m - Jul 6, 2024
 • Je tvoja želja tako goreča, da te spravi na kolena, pred Boga?

  Trinajsta nedelja med letom -  Duhovnik Simon Potnik, 30. 6. 2024

  V današnjem evangeliju se srečamo s predstojnikom shodnice Jairom, ki ga obup, ko mu zboli hčerka, potisne tako daleč, da poišče Jezusa in pade predenj. Je tudi tvoja želja za pred Jezusa? Je tako goreča, da te spravi na kolena, pred Boga?

  Srečamo se tudi z bolno ženo, ki je razumno poskušala ozdraveti in ko je od šarlatanov in zdravnikov in moralistov mnogo pretrpela, je poiskala Jezusa. Samo da bi se ga dotaknila. Ne bi mu kradla časa, pozornosti, besede. Veliko je pomembnejših od nje.

  In obema se je zgodilo.

  Marko pripoveduje zgodbo tako, da jo prepleta in v njo poskuša vplesti še nas, našo življenjsko pot. Želi nas srečati z našo stisko, našo bedo in našim upanjem, da se prebudi vera. Življenje z Bogom je drzna pot, ko ljubezen premaga ponos, upanje sebičnost in vera odpira vrata v Življenje.

  S1E162 - 7m - Jun 29, 2024
 • Povabimo Jezusa na krov in zaplujmo z njim v globino življenja.

  Dvanajsta nedelja med letom -  Duhovnik Simon Potnik, 23. 6. 2024

  Danes vstopimo z Jezusom v čoln. Zdaj je ta čas, ta trenutek za spreobrnjenje, za odločitev za Boga. Jezus je tu. Vedno. Ne glede na to, kje smo in kako se počutimo, ali smo zaposleni z delom ali je čas dopusta in počitnic.

  Na čolnu se zmrači. Tako kot učenci z besedami »ti ni mar da se potapljamo«, tudi mi kdaj očitamo Jezusu. Ko nastopi strah in groza, ko gre za življenje, takrat ga vzamemo zares in mu rečemo Gospod Bog. Nastopi globoka tišina. Moramo skozi neurje današnjega časa, da zaznamo tišino. Včasih se nam zdi, da Gospod spi, mi pa moramo toliko stvari narediti, toliko vsega postoriti. Vendar smo mu dragoceni, za nas je daroval svojega Sina in želi, da okušamo njegovo ljubezen. 

  Čudež strah preobrazi v vero. Krščanstvo je življenje z Bogom, je občestvo, prijateljstvo. Jezus je z nami. Katoliška Cerkev je ladja, ki prestaja tudi neurja. Ima smer in to je Jezus Kristus. Prestaja tudi nevihte, a ima zagotovilo, da je Jezus vedno z nami. Z nami je v čolnu, na njegovo besedo smo odrinili. V preizkušnji se utrjuje naša vera. Povabimo Jezusa na krov in zaplujmo z njim v globino življenja.


  S1E161 - 11m - Jun 22, 2024
 • Jezus želi, da spoznamo, da gre za Življenje.

  Enajsta nedelja med letom -  Duhovnik Simon Potnik, 16. 6. 2024

  Jezus je učencem govoril v prilikah in jim na samem vse razlagal. Tudi danes nam Jezus govori preko narave, preko različnih znamenj, čudežev. Ne želi, da bi ostajali v veroučnih klopeh, ampak želi, da spoznamo, da gre za Življenje.

  Jezus pripoveduje zgodbo o semenu, ki je vrženo v zemljo, vzklije in obrodi sad, ki je drugim v hrano. Pa vendar vemo, da je v ozadju Bog, ki daje rast. Sledimo Bogu in ga ne zamenjujmo z nadomestki, da ne zaidemo v peskovnik teorije spola ali na odločanje o tem, kdo bo živel in kdo ne. Napoved nebeškega kraljestva je že okušanje le tega.

  Med nami je Sin, Kralj, Bog sam. Ob misli na drobno seme pomislimo na nerojenega dojenčka, ki prihaja krhek, z vsemi talenti, ki jih bo lahko razvijal. Kasneje postane zopet nebogljen, ostarel, nemočen. Je prečiščeno seme, ki bo vsajeno v zemljo, da vzbrsti za večnost. Kakšen čudež življenja, ki govori o Sejalcu, ki je dal, da seme pade v zemljo in obrodi.

  S1E160 - 10m - Jun 15, 2024
 • Vsak, kdor se bo potopil v Jezusovo življenje in ga sprejel za svojega, se bo soočal z nasprotovanji.

  Deseta nedelja med letom -  Duhovnik Simon Potnik, 9. 6. 2024

  Beseda 10. nedelje med letom nam prav ne da miru. Kar nekaj dilem izpostavi: kaj je greh, kdo so Jezusovi in kaj se z njimi v resnici dogaja.

  Vsak, kdor se bo potopil v Jezusovo življenje in ga sprejel za svojega, se bo soočal z nasprotovanji.

  Jezusova beseda je vredna občudovanja. Njegovo oznanilo prebuja duha, njegovi čudeži vlivajo pogum. Farizeji so bili razgledani, intelektualci. Vendar so križali razum, da bi lahko križali Jezusa. Po grehu proti razumu pa še sledi greh proti razodetju.

  Govoriti o neodpustljivem grehu svetu, ki sploh ne premore besede greh, je lahko hitro eksotično besedičenje. Neodpustljiv greh je odločitev življenja.

  Jezus je pot. Nadaljevanje življenja v smeri Jezus Kristus pa je že okušanje bližine Nebeškega kraljestva. To ni življenje brez skušnjav, brez križev in padcev, trpljenja, celo porazov in greha. Srce hrrepeni po Ljubezni in se ozira za Njim.

  Bog mi daje izbiro, možnost. Imam to pravico, pa tudi odgovornost. Ustvarjeni smo za polnost življenja, za večnost, za nebesa. Po tem hrepenimo.

  S1E159 - 11m - Jun 8, 2024
 • Božja beseda nam kaže podobo našega življenja.

  Deveta nedelja med letom -  Duhovnik Simon Potnik, 2. 6. 2024

  Moč Besede nas je vodila vse od posta, do velikega petka, velike noči, vnebohoda, binkošti in praznika Svete Trojice. Vstopili smo v čas med letom.

  Božja beseda nam kaže podobo našega življenja. Velikokrat se znajdemo v takšni situaciji, da smo preizkušani, ko se odločamo za dobro. Težko je vztrajati v luči, smeri življenja, v zvestobi Bogu. Izraelcem je Bog dal zapoved sedmega dne. To je bil dan za počitek in praznovanje. Jezus pokaže nov pomen tega dne. Jezus vstopa v našo stisko, v našo temo in nas ozdravlja. Ob njegovem delovanju se učimo, kaj je sveto. Gospodov dan je ustvarjen zaradi človeka. To je dan, ki nam je dan kot dar in ne kot breme. Ni le dan, ko Boga počastimo na poseben način, ampak je tudi dan, ki nam ga je namenil, da bi nas okrepčal in prenovil.

  Udomačimo se v obhajanju počitka in v obhajanju dneva za Gospoda.

  S1E158 - 8m - Jun 1, 2024
 • Potapljanje v Sveto Trojico in odzivanje na božje pobude nam pomaga, da se soočimo s svojimi dvomi.

  Sveta trojica -  Duhovnik Simon Potnik, 26. 5. 2024

  Jaz sem z vami vse dni do konca sveta. Človek odkriva naravo in si velikokrat pripisuje celo izumiteljske zasluge. Tako zlahka spregleda njenega resničnega avtorja. Kakšen je tvoj odnos do Boga? Sta, le znanca ali zaupna prijatelja?

  Na božjo bližino pomislimo v veselju, stiski, ob pomembnih odločitvah, ... Troedini Bog, ki je ena sama svoboda in popolna ljubezen nas ljubi in si želi naše bližine. Naše zemeljsko življenje se konča in že misel na naše daljne sorodnike nam pove, da nas bodo prihodnje generacije kmalu pozabile. Jezus pa nas v svoji molitvi omenja in kliče na nas Očetov blagoslov in varstvo. Daje nam delež pri sebi, pri Očetu in pri Svetem Duhu.

  Potapljanje v Sveto Trojico in odzivanje na božje pobude nam pomaga, da se soočimo s svojimi dvomi. Zato sprejmimo Besedo in jo delimo naprej. Pojdimo in naredimo vse narode za njegove učence. To nas presega, a ob njegovem zagotovilu: “Jaz sem z vami vse dni do konca sveta”, se zapolni vrzel vseh dvomov.

  S1E157 - 9m - May 25, 2024
 • Binkošti so delovanje Svetega Duha.

  Binkošti -  Duhovnik Simon Potnik, 19. 5. 2024

  Kaj bi odgovoril na vprašanje; Kakšna bo tvoja Cerkev čez 20 let? Ali pa še bolj izzivalno; Kakšno Cerkev sanjam?

  Vedno bolj se mi namreč dozdeva, da so ravno Binkošti uresničevanje Jezusovih sanj. Besede Vstalega so: pojdite po vsem svetu in naredite vse narode za moje učence.

  Binkošti so lahko toplo ognjišče Svetega Duha, ki se razliva na nas, da nam je lepo, si pojemo v jezikih in se krepimo. Binkošti niso analize in načrtovanja, kaj bo z našo Cerkvijo čez 20 let. Binkošti so delovanje Svetega Duha. Skozi Binkošti se razlije Sveti Duh na Cerkev. Binkošti povedo od kod smo, kako smo bili rojeni. Tudi na današnjo Cerkev se zliva preobilje Svetega Duha. Tudi mi smo Njegova uresničitev, njegov načrt.

  Končno ni več od nas odvisno, zato sebe in vso Cerkev izročimo Njemu.

  Kakšna bo Cerkev čez 20 let? Ne skrbi me več, me pa zanima.

  S1E156 - 8m - May 18, 2024
 • S srcem sprejmi, da veruješ v Jezusa in si upaj to priznati.

  Sedma velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 12. 5. 2024

  V današnji Božji besedi so učenci priča intimnega odnosa med Jezusom in Očetom. Med seboj sta povezana, sta eno. Jezus nas danes v svoji molitvi vzame s seboj v višave odnosa z očetom. Kaj želiš, da Jezus moli in prosi zate pri očetu? Jezus ljubeče in vztrajno pred očeta prenaša svoje učence - skupnost, ki je začela rasti in bo kmalu postala Cerkev. Pokaže, kako smo dragoceni in da si želi, da bi bili očetu blizu, kot sta si blizu onadva. Učence pošilja v svet in dodaja čudovito prošnjo zate sestra, brat. Jezus prosi očeta za svoje učence in tudi za vse tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vanj. Veruješ v Jezusa? Si upaš to priznati, zapisati, na glas povedati?

  S srcem sprejmi, da veruješ v Jezusa in si upaj to priznati.

  S1E155 - 6m - May 11, 2024
 • Ostanite v moji ljubezni.

  Šesta velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 5. 5. 2024

  Z učenci nadaljujemo poglabljanje v bistvo krščanske vere. Jezus z učenci morda deluje samosvoj, neukročen, v resnici pa je Očetov in krotak. Neustrašno izganja satana in v vsej svobodi odklanja vsakršno navezanost, ki pelje v zvezanost. Govori tako vzvišene in mehke besede ljubezni.

  V današnjem evangeliju, se kar desetkrat sklicuje na ljubezen in jo tudi zapoveduje. Ljudje smo ljubljeni božji dediči. Bog se za vsako ceno bori za življenje. Objema vesele in ranjene, nerojene in odrinjene, srečne in krivične. Ni srca, ki ne bi bilo ljubljeno. Boga lahko tikamo in mu zaupamo tudi čisto vsakdanje skrbi, kot prijatelju. Vprašajmo se nad kom se vzradosti naše srce, koga ljubimo? Izmed vseh zapovedi je Jezus izbral ljubezen. Imejmo se radi in pokažimo ljubezen, ki je rodovitna.

  S1E154 - 7m - May 4, 2024
 • Vera je šibka, spomin raztresen, srce slabotno, toda vedno bom ponavljal: Brez tebe Jezus ne zmorem nič.

  Peta velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 28. 4. 2024

  Od dobrega pastirja iz pretekle nedelje, danes prehajamo do prave vinske trte. Dobri pastir - prava vinska trta. Jezus tudi sebe imenuje dobri pastir. 

  Današnja Jezusova podoba vinograda nas pelje še globlje v povezanost z Jezusom. Izrael je v Jezusovem času dežela vinograda. Grozdje imajo za zobat in za pijačo. Trto je potrebno negovati, čuvati obrezovati. Trta omogoča življenje in na njej mladike. Mladike brez trte ovenijo, se posušijo in odmrejo. Kako močno delujejo besede. Brez mene ne morete ničesar storiti.

  Iz današnjega evangelija veje gotovost, da me Jezus ne bo prepustil mojim šibkostim in križem. Ni me pozabil.

  Vera je šibka, spomin raztresen, srce slabotno, toda vedno bom ponavljal: Brez tebe Jezus ne zmorem nič. Ti zmoreš vse.

  S1E153 - 7m - Apr 27, 2024
 • Čeprav se zdi včasih težko, nismo sami, z nami je Dobri pastir.

  Četrta velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 21. 4. 2024

  Nedelja Dobrega pastirja, svetovni dan molitve za duhovne poklice in zaključek tedna molitve za duhovne poklice. Današnja božja beseda daje izziv današnjemu kristjanu, današnji Cerkvi. Izpostavljena je edinost, edinost prve skupnosti. Tistih, ki so šli za Jezusom. V prvi skupnosti je vladal čut za življenje po evangeliju. Bili so enega srca in enega duha. Vse je bilo skupno, vse so si delili. Izziv živeti v edinosti, živeti v skupnosti je za vse nas. Čeprav se zdi včasih težko, nismo sami, z nami je Dobri pastir. Smo njegove ovce, smo čreda. V družbi, z vsakodnevnimi odločitvami, se večkrat odzovemo kot ovce, kot čreda. Vendar odločiti se za Jezusa, biti del črede, daje nov vidik. Prinaša življenje. Dobri pastir nas pozna, za nas da življenje, se daruje za nas. Je tam, kjer so ovce. Je moja tolažba, moje upanje, moja moč. Za čredo ne samo skrbi, ampak je prišel, da bi imeli življenje in da bi ga imeli v izobilju. Bodimo hvaležni za naše dušne pastirje in povezani v molitvi zanje.

  S1E152 - 8m - Apr 20, 2024
 • Ljubezen obudi srce in žalostna pot v neznano postane veselo vračanje domov.

  Tretja velikonočna nedelja -  Duhovnik Simon Potnik, 14. 4. 2024

  Mir vam bodi. Tedaj jim je odprl um, da so doumeli pisma. Vsak od nas si želi, da bi veliki dogodek pri katerem sodelujemo, videlo čimveč ljudi. Mediji radi spremljajo dogodke okrog katerih nastaja veliko pompa. Vstajenje pa se zgodi zelo diskretno in spoštljivo do človeka. Zgodi se takrat, ko spijo vse priče.

  Jezusovo vstajenje potrebuje vero. Velikokrat smo v coni, ko ne razumemo, kot prva cerkev, ki je še prestrašena in brez vere vstalega Jezusa. A na poti v Emavs se vse spremeni, ko se pridruži Gospod sam. Ljubezen obudi srce in žalostna pot v neznano postane veselo vračanje domov. Vstali utrjuje vero učencev, da so njegove priče. Jezus se ne ukvarja z bliščem slave, niti z bodicami maščevanja. Jezus pride pri zaprtih vratih, pa vendar ga lahko tipajo. Učence pripravlja na to, da osvojijo svet.

  Danes smo mogočna religija, ki ima nešteto cerkva, hkrati pa nihamo med strahom in navdušenjem ter med dvomom in ljubeznijo. Bodimo pogumni kristjani, ki smo srečali Vstalega, ki je prinesel mir. Svet pa naj se kar boji evangelija ljubezni.

  S1E151 - 8m - Apr 13, 2024
 • Prebudimo vero, postanimo Tomaž, ki kleči pred Bogom in je pokončen v življenju.

  Bela nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 7. 4. 2024

  Kaj pa ti verjameš? Oziroma: ali veruješ? Tomažev dvom “če ne vidim, ..., nikakor ne bom veroval", se je zajedel v nezaupanje v življenje, v samega sebe. Človeštvu se zdi, da zato, ker ne verjame, ali vsaj zato, ker dvomi, lahko da pod vprašaj vse.

  Prebudimo vero, postanimo Tomaž, ki kleči pred Bogom in je pokončen v življenju. Tomaž je namreč izbral najboljšo pot, Jezusa samega. Iz dvomljivca postane častilec.

  Jezus prihaja pri zaprtih vratih. Mir nam daje, gotovost srca in vero, ki premaga svet.

  Jezus zaupam vate. Jezus verujem vate.

  S1E150 - 5m - Apr 6, 2024
 • Srce, ki je na poti, išče živega Boga.

  Velika noč - Duhovnik Simon Potnik, 31. 3. 2024

  Aleluja! Rad bi bil zraven, ob raznih dogodkih Jezusovega življenja, ko je učil in ozdravljal, delal čudeže, ko se je razodevala Božja moč. Ali bi bil rad zraven tudi ob Jezusovem trpljenju?

  Ob dogodkih velikega četrtka me že stiska. Bliža se smrt. Nato nastopi prazen grob, ki spoštuje mojo svobodo – lahko verujem ali pa tavam v dvomu. Iz teme vodi pot v svobodo. Kot ob rojevanju stvarstva me prevzamejo besede: Bodi svetloba. Sem priča klicu v življenje. Prebuja se ljubezen, upanje. Praznemu grobu sledi tek, ki prebuja veselje in življenje. Srce, ki je na poti, išče živega Boga.

  Če Kristus ni vstal, je naša vera prazna. Življenje je zmagalo nad smrtjo. In ta zgodba se dogaja zdaj. Grob je prazen, tek obrodi sadove. Moje življenje postane hvalnica. V Kristusu življenje več ne umre. Aleluja!

  S1E149 - 8m - Mar 30, 2024
 • Lenoba je brezdelje

  Sedmi glavni greh ni to, kar o njem govorimo. V resnici je veliko hujši kot lenoba, ta skoraj vsakdanja hiba, zaradi katere ostanemo v postelji, ko zazvoni budilka, ali preložimo na jutri, kar bi bilo treba dokončati včeraj. To je skrivnostna pregreha s čudnim imenom: akedija. Ta pregreha prihaja zakrinkana: smukne v kostum lenobe kakor v belouško preoblečen gad. Njen strup polagoma ohromi dušo v njenem poletu k Bogu. Ta duhovna odrevenelost je greh Kristusovih učencev v Getsemaniju. Dober večer, žalost. Dober dan, demon. 


  Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

  Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

  12m - Mar 26, 2024
 • Koliko bolj se zavedam svoje stiske in bede, toliko bolj sem deležen resničnega odrešenja.

  Cvetna nedelja - Duhovnik Simon Potnik, 24. 3. 2024

  Jezus je pokoren do smrti na križu. Cvetna nedelja, polna radosti, pa vendar protislovje, ko obujamo spomin na Jezusovo trpljenje. Težko, da bi kdo dal življenje za pravičnega, kaj šele za grešnika. Gospod ni prišel klicati popolnih, ampak tiste, ki ga potrebujejo. Koliko bolj se zavedam svoje stiske in bede, toliko bolj sem deležen resničnega odrešenja. Vsa naša prizadevanja za dobro so le medel odsev, ker smo ljubljeni vnaprej in brezpogojno. Tudi, ko se opotekamo, Jezus ostaja pot in ostaja zvest Očetu. Očetov glas pa se sliši iz nebes tudi danes. Ne kličimo Gospodu dobrodošlice, če ne sprejemamo njegovega križa. Gospod ne išče naše lažne popolnosti. Pred njim sem lahko to kar sem. Jezus želi, da mu sledimo, molimo njegovo molitev, živimo njegovo življenje in ne le mahamo. Jezus ostaja trden v očetovi volji, vse do trenutka, ko izreče: ”Dopolnjeno je”.

  S1E148 - 6m - Mar 23, 2024
 • Dan jeze

  Jeza lahko prikliče vse barve: od nje smo zeleni, bledi, zaripli. Pod tem barvnim videzom pa strup prodre v srce in to ohromi od mržnje.

  Jeza je najprej strast – spontan vzgib občutljive narave, ki jo delimo z živalmi. Če psu vzamemo klobaso, bo zarenčal kakor vi, ko odkrijete neupravičen odtegljaj na dohodninski odločbi. Toda kot vsaka strast se jeza ne pojavi spontano, brez razloga. Da človek postane napadalen, se mora čutiti napadenega. Napadenega pa se čuti, kadar pravica ni spoštovana. Razdraženost nastane, ko se čuti užaljenega. Zato sta Aristotel in sv. Avguštin o jezi rekla, da je maščevalnost oziroma da išče povračilo.


  Ob napotkih in nasvetih iz duhovite knjige 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge krepimo odpornost proti sedmim boleznim duše. Založba Emanuel nas je velikodušno podprla in nam omogočila uporabo knjige. Iskrena hvala!

  Prijave v navezo so odprte na pastir.si. Gradivo za osebno delo bo trikrat tedensko prihajalo vaše v e-poštne nabiralnike, delček tudi v tedenskem podcastu. Pa z veseljem na pot! :)

  11m - Mar 19, 2024
Audio Player Image
pastir.si
Loading...