Bioblast | RedCircle
show-image

Bioblast

Bioblast je podcast posvećen temama iz nauke i njene primene u realnom životu. Bavićemo se temama iz oblasti zdravlja i zdravih stilova života. Sadržaj će se zasnivati na naučno zasnovanim činjenicama sa ciljem promocije nauke i ukazivanjem na opasnost od pseudonauke. Uz neformalne razgovore sa odabranim gostima koji su ekspreti iz svojih oblasti, potrudićemo se da važne naučne teme približimo opštoj populaciji i ukažemo na njihov značaj. Host je Nina Krako Jakovljević, molekularni biolog i doktor nauka iz oblasti neurobiologije. Nina se bavi izučavanjem metaboličkih i neurodegenerativnih poremećaja, kroz upotrebu ćelijskih modela i fokusom na njihove mitohondrije i ćelijsku bioenrgetiku.

Episodes

Bioblast #002 Mitohondrije u insulinskoj rezistenciji i dijabetesu, gosti Milica Stoiljković-lekar specijalista interne medicine i Kasja Pavlović-molekularni biolog
Show Details25min 50s
Bioblast #001 Fizicka aktivnost kod dece u predskolskom uzrastu, gost dr Marina Djelic - pedijatar
Hide Details31min 15s

Kroz prijatan razgovor sa Marinom Đelić, koja je po struci pedijatar i profesor fiziologije i sportske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, saznali smo koliko je važna primena umerene fizička aktivnost kod dece od najranijeg uzrasta. Otkrili smo šta znači i kako da pravilno uvdemo sat vremena umerene kumulativne fizičke aktivnosti dnevno kod dece predškolskog uzrasta. Pričali smo i o kanadskom model za fizičku aktivnost u tom uzrastu i kako su se oni kao društvo pobrinuli da se on što lakše primeni u praksi. Na kraju dali smo predloge i ohrabrili roditelje i vaspitače da isprate i primene ove preporuke i na taj način budu sigurni da podižu srećniju i zdraviju decu.

31min 15s
Published Mar 18, 2021 at 9:30am