Bioblast | RedCircle
show-image

Bioblast

Bioblast je podcast posvećen temama iz nauke i njene primene u realnom životu. Bavićemo se temama iz oblasti zdravlja i zdravih stilova života. Sadržaj će se zasnivati na naučno zasnovanim činjenicama sa ciljem promocije nauke i ukazivanjem na opasnost od pseudonauke. Uz neformalne razgovore sa odabranim gostima koji su ekspreti iz svojih oblasti, potrudićemo se da važne naučne teme približimo opštoj populaciji i ukažemo na njihov značaj. Host je Nina Krako Jakovljević, molekularni biolog i doktor nauka iz oblasti neurobiologije. Nina se bavi izučavanjem metaboličkih i neurodegenerativnih poremećaja, kroz upotrebu ćelijskih modela i fokusom na njihove mitohondrije i ćelijsku bioenrgetiku.

Episodes

Bioblast #002 Mitohondrije u insulinskoj rezistenciji i dijabetesu, gosti Milica Stoiljković-lekar specijalista interne medicine i Kasja Pavlović-molekularni biolog
Hide Details25min 50s

Kroz razgovor sa doktorantkinjama Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Milicom Stoiljković - specijalistom interne medicine i Kasjom Pavlović - molekularnim biologom objasnili smo šta je insulinska rezistencija, kako je ona povezana sa dijabetesom i kakva je uloga mitohondrija (organela koje proizvode energiju u ćeliji) u ovim stanjima. Takođe smo ukazali na koje načine se može pozitivno uticati na insulinsku rezistenciju i energetski metabolizam, a za više naučnih detalja i literature u vezi ovoga možete konsultovati naš nedavno objavljeni naučni rad https://www.mdpi.com/1158090 u časopisu International Journal of Molecular Sciences.

25min 50s
Published Jul 16, 2021 at 11:08am
Bioblast #001 Fizicka aktivnost kod dece u predskolskom uzrastu, gost dr Marina Djelic - pedijatar
Show Details31min 15s