• Bioblast #002 Mitohondrije u insulinskoj rezistenciji i dijabetesu, gosti Milica Stoiljković-lekar specijalista interne medicine i Kasja Pavlović-molekularni biolog

    Kroz razgovor sa doktorantkinjama Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Milicom Stoiljković - specijalistom interne medicine i Kasjom Pavlović - molekularnim biologom objasnili smo šta je insulinska rezistencija, kako je ona povezana sa dijabetesom i kakva je uloga mitohondrija (organela koje proizvode energiju u ćeliji) u ovim stanjima. Takođe smo ukazali na koje načine se može pozitivno uticati na insulinsku rezistenciju i energetski metabolizam, a za više naučnih detalja i literature u vezi ovoga možete konsultovati naš nedavno objavljeni naučni rad https://www.mdpi.com/1158090 u časopisu International Journal of Molecular Sciences.

    25m - Jul 16, 2021
  • Bioblast #001 Fizicka aktivnost kod dece u predskolskom uzrastu, gost dr Marina Djelic - pedijatar

    Kroz prijatan razgovor sa Marinom Đelić, koja je po struci pedijatar i profesor fiziologije i sportske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, saznali smo koliko je važna primena umerene fizička aktivnost kod dece od najranijeg uzrasta. Otkrili smo šta znači i kako da pravilno uvdemo sat vremena umerene kumulativne fizičke aktivnosti dnevno kod dece predškolskog uzrasta. Pričali smo i o kanadskom model za fizičku aktivnost u tom uzrastu i kako su se oni kao društvo pobrinuli da se on što lakše primeni u praksi. Na kraju dali smo predloge i ohrabrili roditelje i vaspitače da isprate i primene ove preporuke i na taj način budu sigurni da podižu srećniju i zdraviju decu.

    31m - Mar 18, 2021
Audio Player Image
Bioblast
Loading...