EPISODES
 • Fenekelés, lábfétis, szerepjáték – mi történik egy fétisklubban? – Csakugyan #013

  Belépni csak bizonyos ruhában lehet, utcaiban például semmiképpen. Itt megtalálhatja magát és egymást az, aki úgy érzi, hogy a szexualitása nem egészen hétköznapi. Ha szereti a fenekelést, a lábakat, a fura ruhákat, a szerepjátékot például. Szolid bulizás, de mégis más. De ez vajon jót tesz minden kapcsolatnak?

  Bendl Vera és Imre Zsófia kérdezi a Ministry of Freedom nevű fétisklub működtetőit, Nagy Lantos Balázst és Molnár Mollit a Csakugyanban.

  1h 2m | Feb 24, 2024
 • „A szadizmus légköre észrevétlenül épül fel” – Kaposi Dávid szociálpszichológus és pszichoterapeuta – Csakugyan #012

  Stanley Milgram, a tudós, aki kicsalogatta az emberekben rejlő gyilkost, tudni szerette volna, hogyan érhető el, hogy embertömegek vegyenek részt mások megsemmisítésében. Meg akarta érteni, hogyan vehető rá bárki, hogy szabad akaratából megöljön és kínozzon egy másik embert. Világhírű szociálpszichológiai kísérlete hatvan év után is kísért. Tudósok generációi akarták megérteni, mi is történt a laboratóriumában, aminek köszönhetően a résztvevők elvileg halálos sokkot mértek egymásra.

  Egy fiatal magyar tudós most úgy tűnik, rátalált a válaszra – Bendl Vera interjúja Kaposi Dávid szociálpszichológussal a Csakugyanban.

  1h 22m | Feb 17, 2024
 • "A varjak és a vörös vércsék szeretik a kerületet" – Nagy madár podcast Turny Zoltánnal – Csakgyan #011

  Miért követi a varjúfióka az embert, ha az megmenti fiókakorában? Miért imádják a vörös vércsék a kerületet és ez hogyan függ össze régi századok építészeivel? Mi kellene nagyon a fecskéknek a városban? Miért van szükségünk a gyepre mégiscsak, és hogyan repülik át a Földközi tengert a Kiskunságon cseperedett ragadozó madaraink?

  A nagy madár podcastban Turny Zoltán válaszol Bendl Vera kérdéseire.

  55m | Feb 9, 2024
 • „Az intézményi rasszizmus ellen föl kell lépni” – Galyas Éva Klára, romaügyi tanácsadó – Csakugyan #010

  „Nem egy emberi alkalmazásból fakadó elhívás” – mondta Galyas Éva Klára, romaügyi tanácsadó arról, miért is vállalta el ezt az állást Józsefvárosban. A civil múlttal rendelkező metodista lelkész együtt éli meg a hitét és a hivatását, podcastünkben pedig elmondja, mi az oka annak, hogy a kerület vezetése és a helyi romák között feszültségek húzódnak, mennyit tud tenni a kerület a szegregáció felszámolására, és miért lesz jó, ha végre lesznek közös tereink.

  Itt a legújabb Csakugyan Bendl Verával.

  35m | Feb 3, 2024
 • #101 A lakásválság megoldása a piacképes fizetés

  Hogyan alakult ki a jelenlegi önkormányzati bérlakásrendszer Budapesten? Mekkora ingatlanállományokkal rendelkeznek jelenleg az önkormányzatok? Miért jelent egy átlagos magyar állampolgár számára biztonságot a lakástulajdon? Mik lehetnek a fővárosban zajló városrehabilitáció következményei? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Balogh-Ebner Márton történésszel és Péter Lajos szociológussal, szociális munkással.

  57m | Feb 2, 2024
 • „Ez a testünk van, és ez nagyon nagy kiváltság” – Nagy testpodcast Brezina Kingával - Csakugyan #009

  Lehet-e, hogy a legspirituálisabb élményeink éppen a testünkhöz kapcsolódnak? Miért fontos örülni a testünknek és miért fontos viszonyban lenni vele? Brezina Kinga, Nia tanár és testtudatkutató arról beszél, hogy az öröm és a gyász hogyan mutatkozik meg fizikailag, mit jelent a terhesség egy nő életében, milyen lehetőségeket hordoz a legfontosabb személyek elvesztése, és mi segít abban, hogy ezt a veszteséget később erőforrásnak is tekinthessük.

  Újabb Csakugyan-podcast, ahol Bendl Vera kérdez.

  46m | Jan 27, 2024
 • „A kamaszkor iszonyatosan kemény kívülről is, belülről is” – Beszélgetés Fiala Borcsa, író-újságíróval, a wmn.hu főszerkesztőjével - Csakugyan #008

  Hogyan lehet megőrizni a boldogságot egy kapcsolatban? Miért volt más párt találni a ’90-es és később a 2000-es években? Hogyan lehet túlélni a kamaszkort? A sajátunkat és a gyerekekét? Mit tesz az emberrel egy jelentős karrierváltás a harmincas évei végén? Mire ébreszthet rá minket egy nem várt veszteség? – Bendl Vera beszélget Fiala Borcsával

  40m | Jan 20, 2024
 • Apa-e vagy? Férfi-e vagy? Tényleg a legférfiasabb dolog az apaság? - Beszélgetés Szél Dáviddal - Csakugyan #007

  Szél Dávid pszichológus szerint éppenhogy nem. Az apaság, állítja, egyáltalán nem férfias, nem igazán jelenik meg benne az ember neme. Az, hogy milyen szülővé válunk, nem függ a nemünktől, mondja a pszichológus. De vajon milyen problémákkal küzdenek a magyar férfiak? És mennyire beszélnek ezekről? És hogyan lehetne egy boldog országot építeni, ahol mindenki csak azt akarná, hogy „teleszülje a Kárpát-medencét” – Csakugyan-podcast Bendl Verával.

  46m | Jan 13, 2024
 • „Ferenc pápa azt szeretné elérni, hogy a nők helyzete változzon meg a katolikus egyházban” - Beszélgetés Görföl Tiborral - Csakugyan #006

  Lesz-e női papság a katolikus egyházban valaha, feloldják-e a közeljövőben a cölibátust? Csak néhány a kérdések közül, amelyekről Görföl Tibor teológussal beszélget Bendl Vera az új Csakugyanban. Kiderül még, hogy milyen a nők helyzete az egyházban, és miért olyan bonyolult megváltoztatni a rájuk vonatkozó szabályozásokat, illetve az, hogy a 2023-as szinodális folyamat következtében változhat-e a katolikus egyház. Egyáltalán, mit szeretnének a magyar hívők, mi a véleményük most az egyház működéséről és a saját helyzetükről?

  49m | Jan 6, 2024
 • „Ami miatt ez az egész fennmaradt, az az ölelés” – Podcast a tangóról Czidor Katalinnal - Csakugyan #005

  A tangóban szavak nélkül alkotunk valamit a másik emberrel, ez pedig különleges élmény, mondja az argentin tangó oktatója, és ez nem feltétlenül erotikával átitatott alkotás. Mennyit változott a tangó az évek során, és mit ad most annak, aki gyakorolja? Hogyan lehet elviselni, ha a párunk mással táncol, vajon nem túl rövid-e az élet ahhoz, hogy ezt megtiltsuk neki?

  Bendl Vera beszélget Czidor Katalin tangótanárral a Csakugyanban.

  57m | Dec 25, 2023
 • „Az egész életem ekörül forog” - Szabó Zoltán Péter - Csakugyan #004

  Hogyan függ össze egy biciklibaleset szerencsés kimenetele a talajtechnikákkal? Mit tanulhatunk magunkról és a testünkről, ha kortárs táncot és modern táncot tanulunk, illetve nézünk? Mi az oka annak, hogy nehezebben értjük a kortárs tánc darabokat, mint a Mágnás Miskát és a Csárdáskirálynőt? És miért jó, ha nem értjük teljesen, ami történt?

  Bendl Vera beszélget Szabó Zoltán Péter modern és kortárs tánctanárral a Csakugyanban.

  44m | Dec 16, 2023
 • „Te szeress először” – Podcast a magányról és a szeretésről - Baán Izsák – Csakugyan #003

  Hogyan lehet kigyógyulni a magányból, és hogyan léphetünk belőle a szeretetbe? Hogyan nyílhatunk meg a kapcsolatra úgy, hogy már nem félünk a sebződéstől? Milyen trükköket, milyen utakat kínál erre a szerzetesi hagyomány? – Ezek a lényeges témák is szóba kerülnek a nagy magány-podcastban a Csakugyanban. Baán Izsák bencés elöljáróval beszélget Bendl Vera

  55m | Dec 9, 2023
 • „A hoppon maradást is meg kell tanulni” – Marék Veronika – Csakugyan #002

  Melyik mese szól valójában a válásról? Hogyan írt Marék Veronika öntudatlanul a szerelemkeresésről? Milyen volt felnőni az ostrom utáni Józsefvárosban, és fiatalon vonulni az utcán 1956-ban? Hogyan történt az az „elmondhatatlan csoda”? Van-e határa a meseírásnak, és mit gondolnak a japánok Marék Veronikáról? És hogy jönnek ide a papagájok?

  Mindez kiderül a Csakugyanból, ahol Bendl Vera beszélget a nagy-nagy-nagy meseíróval, Boribon, Kipp-kopp és a Kék kerítés megalkotójával.

  1h 11m | Dec 2, 2023
 • „Nem lehetne, hogy csak fellépjek?” - Hegedűs Józsi - Csakugyan #001

  Milyen Szabadkígyósról feljönni Budapestre, és zenei karriert csinálni úgy, hogy őseink nem zenészként, hanem lókupecként alkottak kiemelkedőt? Milyen belecsöppenni a szabados pesti világba, ahol a nyitott kapcsolat és a droghasználat a menő? Hogyan lehet magyarként és cigányként elérni azt, hogy a zenédre figyeljenek, ne arra, hogy honnan érkezel?

  Hegedűs Józsi válaszol legújabb podcastünkben Bendl Vera kérdéseire.

  58m | Nov 25, 2023
 • #100 Ha csak egy gyereken segíthettem, már megérte - Beszélgetés Kovács Richárddal

  Podcastunkban egy olyan emberrel beszélgettünk, aki első generációs értelmiségiként ma már a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatója. A Pécsi Tudományegyetemen szerzett romológus diplomát jelenleg joghallgató és motivációs előadó hátrányos helyzetű iskolákban.

  Gyermekkorát Nagybajomon töltötte egy kis községben mutatványos nagyszüleivel. Folyamatosan utaztak tavasztól őszig, ősztől tavaszig pedig otthon voltak. Céllövöldék és körhinták bűvöletében nőtt fel. Ha nagymamája jut eszébe akkor rengeteg szeretetre, közös programokra, óva intő szavakra emlékszik vissza Kovács Richárd - Aranypánt-díjas rendőr százados, aki nem csak életútjáról híres, hanem arról is, hogy iskolás évei alatt megnyerte 2006-ban a Mr. Zsaru címet. Majd a következő két évben megválasztották Magyarország legizmosabb rendőrének, így megkapta az örökös Mr. Zsaru címet is. 

  Szőcsi Dániel podcastja.

  51m | Oct 29, 2023
 • #99 Tizedik éve van Roma Büszkeség Napja - Beszélgetés Oláh Józseffel

  Oláh József "Pöli-vel" beszélgettünk podcastunkban, aki szociális munkás, leendő kulturális antropológus, a Roma Büszkeség Napjának egyik szervezője. 

  Október 14-én ünnepli 10. éves jubileumát a Roma Büszkeség Napja. Setét Jenő után a Méltóságot a Romának Mozgalom vette át a szervezést, akiknek céljuk, hogy méltó módon tudják átadni az embereknek Setét Jenő szellemi örökségét. 

  Szőcsi Dániel podcastja.

  28m | Oct 7, 2023
 • #98 A pályám elején elértem szinte mindent, ami a magyar könnyűzenei életben elérhető - beszélgetés Friderikával

  Hogyan lehet édesanyaként, három gyermek mellett zenei karriert építeni? 22 évesen hogyan jut el valaki a Dublini Eurovíziós Dalfesztiválra? Vajon segíthet-e a hit, leküzdeni az elmúlástól és depressziótól való félelmet? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Bayer Friderika Emerton-díjas énekesnővel.

  44m | Sep 2, 2023
 • #97 Beszippantott minket az önérdek- érvényesítő világ, amelyben a közösségi szemléletünknek már nincs helye - Beszélgetés Rózsa Mónikával

  - Mi motivál egy olyan embert, aki társadalmi felelősségért dolgozik?

  - Miért nincs párbeszéd a generációk között?

  - Hogyan tudjuk aktivizálni és véleményformálóvá tenni a fiatalokat ?

  Ezekről a kérdésekről Rózsa Mónika rádiós műsorvezetőt kérdeztük, akinek lételeme, hogy mozgósítson fiatalokat különböző nyílt eseményekre, ahol generációk találkozhatnak és társadalmi párbeszédet folytathatnak. Gyermekkorában a szülei azt tanították meg vele, milyen is jó embernek lenni, most ő ezt szeretné tovább adni másoknak is.

  Szőcsi Dániel podcastja.

  54m | Aug 4, 2023
 • #96 - Szegregált középiskolából az egyetemig - Beszélgetés Iváncsik Fannival

  Mennyire van siralmas helyzetben a magyar oktatási rendszer? Van-e szegregált iskola Budapesten? Ki tud-e valaki törni a mélyszegénységből, hogyan, és, ha igen, eljuthat-e az egyetemig? Egy érintettel, Iváncsik Fannival beszélgettünk.

  Szőcsi Dániel podcastja.

  45m | Jul 22, 2023
 • #95 „Nekünk is elő kell bújnunk” – Gyémánt Ágnes

  Gyémánt Ágnest a lánya húszéves kora körül szembesítette azzal, hogy egy másik lánnyal él együtt. Mi előzte ezt meg, s mi történt ezután? A beszélgetésben a szülők és hozzátartozók szemszögéből ismerjük meg ezt a kérdést, az eredeti szülői életterv elgyászolását, a gyerek melletti kiállást, az osztozást az elutasításban. Ágnes a szülők és hozzátartozók ezerfős Facebook-csoportjának vezetője, és azt mondja, a másság feldolgozása legalább kétmillió embert érint Magyaroszágon közelről.

  Bányay Géza podcastja

  42m | Jul 15, 2023
8 és fél óra / Csakugyan
Loading...